Док готово све гране привреде биљеже губитке, продаја монтажних кућа у Босни и Херцеговини цвјета, а дрвна индустрија биљежи боље резултате него прошле године.

Једина бијељинска компанија која се бави производњом монтажних кућа, успјела је да у години пандемије повећа продају и отвори нова тржишта.

“Продали смо робе више него што смо могли да замислимо. Оно што хоћу да истакнем је да је ‘Стеко центар’ ове године имао производњу већу за 53-54 одсто, што је невјероватно под каквим смо условима радили. Сада се покренуло тржиште Аустрије, Словеније, Хрватске отворила се Холандија, а као ново тржиште и Сједињене Америчке Државе ”, наводи Миленко Стевановић, власник фирме  “Стеко центар” Бијељина.

“’Стеко центар’ је успио да договори производњу за шест мјесеци наредне године. Успио је да задржи број радника од прошле године и добили смо прилику да запошљавамо нове раднике”, наводи Стевановић.

У Привредној комори Републике Српске истичу да је ово била добра година за дрвопрерађиваче и додају да је највећи проблем у овом сектору био недостатак радне снаге.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, вриједност извоза производа дрвне индустрије је готово милијарду марака. Пласман производа и даље је већи од увоза, а извоз из мјесеца у мјесец биљежи повећање.

Извоз дрвених монтажних кућа у првој половини 2020. године био је већи за осам одсто у односу на исти период 2019. године. Предвиђања за 2021. годину су да ће многе компаније из овог сектора преиспитати и промијенити ланце снабдијевања и доставе сировине и готових производа.

Извор: 6yка.цом