Босанскохерцеговачка дијаспора требала би бити један од кључних фактора и генератора будућег економског развоја наше земље, оцијењено је јучер на 9. сједници Савјета за стране инвеститоре Федерације БиХ којом је предсједавао федерални министар трговине Златан Вујановић.

Према подацима који су презентовани током јучерашње сједнице, више од два милиона наших грађана живи изван Босне и Херцеговине, те иако су снажно заинтересовани за улагања у домовину, економски потенцијал дијаспоре остаје неискориштен због одређених структуралних и административних препрека, као и одсуства синхронизиране и проактивне политике од стране босанскохерцеговачких власти.

У том контексту, министар Вујановић је истакао како је Влада Федерација БиХ препознала важност дијаспоре и њеног економског потенцијала, те да проактивно и континуирано ради на уклањању баријера за активније и директније учешће дијаспоре у економском развоју наше земље.

Између осталог, нагласио је Вујановић, ради се на измјенама неколико важних фискалних закона који ће нашу земљу учинити атрактивнијом за страна улагања, а упоредо с тим предузимају се активности на креирању институционалних аранжмана и алата за боље увезивање и одржавање везе са дијаспором.

– Анимирање дијаспоре и ефикасније мобилизирање њеног економског потенцијала захтијева континуиран рад, те много активнији приступ и конструктивније партнерство, чему ће се убудуће посветити много већа пажња како од стране Владе Федерације БиХ, тако и од Савјета за стране инвеститоре Федерације БиХ, закључио је Златан Вујановић.

Иначе, јучерашњој редовној сједници Савјета, која је одржана у онлајн формату, као гости учестовали су и предсједник Вањскотрговинске коморе БиХ Ахмет Егрлић и помоћник министра за исељеништво у Министарству за људска права и избјеглице БиХ Кемо Сарач, саопштено је из Владе Федерације БиХ.