Уочи Дана државности БиХ, просторије Босанске куће у Бирмингему биле су освијетљене и посјећене британском публиком, која је имала јединствену прилику погледати представу  у изведби  Мирсада Солаковића. Ради се о монодрами која је рађена по основу недавно издате аутобиографије „The Boy Who Said Nothing“. Солаковићева аутобиографија је у релативно кратком времену постала једна од продаванијих књига.

Ријеч  је о инспиративној причи једног дјечака који се морао носити не само са преживљавањем ратних грозота већ и са прилагођавањем и суочавањем са искушењима у новој средини.  Овом монодрамом Солаковић је желио оживити британској публици своје пријератне и ратне доживљаје, али такође и да покаже како је човјек способан да препозна и порази зло које је очигледна пријетња истини, правди и слободи, стубовима хуманог друштва. Мирсад је био дјечак који није ништа рекао, али постао је човјек који је рекао и записао да зло не треба заборавити и поновити те треба покушати живјети у разумијевању, солидарности и хармонији.

Многи данас Мирсада познају као драгог младог Босанца и као вриједног волонтера босанскохерцеговачке заједнице у Великој Британији. Овом приликом Мирсад је поручио “Бирам љубав, а не мржњу. Важно је испричати причу и научити поуку из ње. Имам велико срце за све људе”. Солаковић је одлучио и овом приликом зараду од проданих улазница донирати у добротворне сврхе. Својим искреним ријечима и са глумачким даром успио је емотивно дотакнути публику. Монодрама никога није увриједила нити оставила равнодушним, већ је потакла на размишљање и изазавала дубоке емоције.

Прилику обратити се публици имали су и Кас Пенант, Мелиха Хаџовић и Амра Мујкановић. Кас Пенант је коаутор књиге те је управо захваљујући  његовим напорима писана ријеч Солаковића успјела пронаћи пут до Лондонске издавачке куће “John Blake”. У име домаћина, Босниа УК Нетwорка, публици се обратила Корнелија Бесара и уручила Солаковићу награду за изванредан допринос раду Нетwорка и опћенито бх. заједници у Великој  Битанији. Публика је након тога саслушала прелијепу севдалинку Емина, у изведби Азре Башић, која више од двије деценије ради у бх. допунском образовању у Великој Британији.

Босниа УК нетворк