Дан државности Босне и Херцеговине обиљежен је у неколико градова у Норвешкој, а манифестацијама у Драмену, Јесхеиму и Ослу присуствовао је амбасадор БиХ у Норвешкој Недим Макаревић који је одржао говор у којем се осврнуо на поносну и тешку хиљадугодишњу историју БиХ. “У тој хиљадугодишњој историји борбе за континуитет државности Босне и Херцеговине њени народи и грађани прошли су кроз разне хисторијске фазе, велике изазове, али увијек устрајали на изазовима који су били стављени пред њих”, казао је амбасадор Макаревић.

Осврнуо се на ЗАВНОБиХ,  као и на актуелна одређена настојања да се држава Босна и Херцеговина маргинализује као уставна творевина те да се, по жељи неких група, на крају расточи и нестане. Стога је нагласио енорман значај дијаспоре која може и треба да конструктивно помогне на све могуће начине јачање наше једине БиХ.

Свечаност поводом Дана државности БиХ уприличена је у Ослу 24. новембра, а домаћин је био Савез удружења грађана БиХ у Норвешкој. Одржан је пригодан програм, концерт те дружење. Учесници програма су били: Дјеца из школе „Јабука“, Институт севдаха „Искре“, Анел Чорда и Сабахудин Јашаревић.

Скупу се такођер обратио бивши почасни конзул у Норвешкој Ивар Амундсен који је у свом говору истакнуо вриједност БиХ као земље те кроз шта је све прошла.

Обиљежавање Дана државности БиХ 23. новембра је одржано у граду Хаугесунду у организацији Бошњачког центра, а затим и у Јесхеиму, чији је организатор био КУД Дукат.

Припремљен је богат културно-умјетнички програм у којем су учествовали КУД Дукат, Институт Севдаха, односно хор ИСКРЕ. Присуствовао је велики број бх. грађана као и људи из јавног и политичког живота Норвешке, међу којима је био и градоначелник области Уленсакер Ејвинд Јоргенсен Шумахер.

Скуп у Јесхеиму је уједно био и најмасовније обиљежавање Дана државности БиХ ове године у Норвешкој.

Дан државности БиХ обиљежен је и у Трондхеиму 22. новембра,  гдје је организатор било друштво бх. грађана у Норвешкој заједно са Институтом севдаха, те у Драмену гдје су домаћини били Босанско – културно удружење из Драмена. Они су, уз рецитације ученика школе Босанског језика „Бехар“ Драмен и музички програм уз бх. традиционалну музику имали и фолклорни наступ свог удружења, саопштено је из Амбасаде БиХ у Норвешкој.

 

Преузето: радиосарајево.ба