Дан сјећања на холокауст и спрјечавања злочина против човјечности, међународни је дан сјећања којим се жели подсјетити на све жртве нацистичких режима током Другог свјетског тата као и оних геноцида који су се десили прије и послије њега, укључујући и геноцид у јулу 1995. године у Сребреници, гдје је брутално убијено више од 8.000 мушкараца (Бошњака). Ове године се обиљежава 75. годишњица ослобађања Аушвица и 25. годишњица геноцида у Сребреници.

Овај се дан обиљежава широм свијета, а у највећем броју земаља датум обиљежавања је 27. јануар. Тог се датума овај дан сјећања обиљежава и у Великој Британији, а у Дербију га организује независна група за планирање у оквиру националног дана сјећања на холокауст “ХМД Труст”, уз дугогодишњу подршку и сарадњу са Босанскохерцеговачким удружењем Дерби, па је тако у склопу програма и ове године у просторијама удружења приређен пријем за многе госте.

Као и много пута до сада, овај пројекат бх. удружења у Дербију подржала је амбасада Босне и Херцеговине из Лондона, а својим присуством министар савјетник господин Игор Башић. Поред многобројних гостију, пријему су такођер присуствовали градоначелник града Дерби, вијећник Франк Харвуд, те представници арменске амбасаде, те Украјинске и Јеврејске заједнице у Великој Британији.

Што се тиче програма, поред изложбе са специфичним нагласком на овогодишњу тему “Stand Together”, присутне је прво поздравила и пожељела им добродошлицу предсједница нашег Удружења, Нермина Вебстер те позвала присутне да положе цвијеће и одају почаст жртвама геноцида у Сребреници и осталим дијеловима Босне и Херцеговине, на споменик који се налази у дворишту Босанског центра у Дербију. Услиједио је остатак програма у којем је прочитана исповијест свједока учесника у геноциду у Сребреници те гледање кратког филма.

Присутнима су се обратили градоначелник града Дерби, вијећник Франк Харвуд, представник амбасаде Босне и Херцеговине из Лондана, министар савјетник господин Игор Башић, представник Аерменске амбасаде те Украјинске и Јеврејске заједнице у Великој Британији након чега је уприличена закуска за све присутне са топлим напитцима.

Програм је традиционално завршен у КУАД Центру у чијем су двосатном програму учествовали ученици босанскохерцеговачке допунске школе и наша фолклорна група “Босански Бисери”. Током програма, ученици наше школе, Џенити Салкић, уручена је награда за освојено прво мјесто у натјецању за најбоље дизајнирани постер на овогодишњу тему “Stand Together“ које се сваке године организује у свим школама на подручју града Дерби.

– Џенити честитамо на освојеном првом мјесту, а свима вама који сте на било који начин допринијели и увеличали обиљежавање овог веома важног догађаја од срца хвала, поручили су из бх. удружења Дерби.