Особе које путују у Холандију у ту државу, између осталог, могу ући и с резултатом антигенског теста који показује да нису заражени коронавирусом, односно да нису активни преносиоци инфекције.

Резултати теста не смију бити старији од четири сата, због чега је на Међународном аеродрому у Тузли формиран центар за антигенско тестирање.

“Како бисмо помогли путницима, формирали смо центар у којем запосленици једне приватне цертифициране поликлинике врше антигенско тестирање на коронавирус. Путници на аеродром морају доћи сат раније него иначе, а након свих основних процедура упућују се на тестирање. Резултати су готови за двадесет минута, након чега се упућују на лет”, појаснио је за Кlix.bа директор тузланског аеродрома Есед Мујачић.

Према тренутном капацитету КОВИД-19 центра, за 120 минута могуће је тестирати 200 путника. Цијена тестирања износи 50 конвертибилних марака, а осим путника који желе ићи у Холандију, према Мујачићевим ријечима, резултати теста се признају и у Њемачкој, тако да грађани могу ући и у ту европску земљу сходно истом налазу који није старији од четири сата.

Из Међународног аеродрома у Тузли истакнули су и да би привремени центар за тестирање у будућности могао прерасти у амбуланту за издавање свих здравствених тестова, уколико за тим буде потребе.

С друге стране, први мјесец 2021. године донио је нешто бољи пословни резултат у односу на раније периоде, чему су, према Мујачићевим ријечима, допринијели и децембарски празници за вријеме којих је бх. дијаспора користила услуге Wizz Аirа и тузланског аеродрома.

Због пандемије коронавируса с Међународног аеродрома у Тузли тренутно су могућа путовања у Холандију, Њемачку, Француску и Шведску, а према најавама, лепеза пружања услуга превоза биће проширена и на још неколико земаља у наредном периоду.

“Имамо најаве да ће у фебруару, а посебно у марту, када наступа љетни ред летења, бити враћене све дестинације које су привремено обустављене. Ми се надамо да ће се ствари поправљати, односно да ће мјере бити умањене, а путовања релаксирана те да ћемо временом имати све већи број путника и обим превоза вратити на резултате које смо имали прије пандемије”, навео је Мујачић.

Преузето: Кlix.bа