Ове сриједе и званично је почео пројекат назван “We make democracy” којег имплементирају и-дијаспора и Швajцарски национални савјет младих (САЈВ). Захваљујући овом пројекту, у истом тренутку више од 40 младих особа, из девет европских земаља, учи и дискутује о његовању разноликости и демократским иницијативама.

Поједина истраживања показала су да су се претходних година све чешће могли чути гласови младих особа које желе утицати на политику, али и мијењати свијест појединаца о одређеним питањима. Та појава и младалачка енергија посебно је примјетна у земљама Западног Балкана, но и даље недовољно утицајна и цијењена.

Да је потребна већа инклузија младих у свакодневна друштвена и политичка питања доказала је и криза проузрокована пандемијом Цовид-а 19, а управо ту потребу препознали су иницијатори пројекта “We make democracy”, захваљујући коме младе особе у доби од 18-30 година, настањене у Босни и Херцеговини, Црној Гори, Словенији, Хрватској, Албанији, Србији, Сјеверној Македонији, Швицарској или на Косову имају прилику учити и промицати демократске вриједности и подстицати укључивања.

Пројекат се темељи на пир ту пир едукацији, а учесници ће имати прилику размјењивати информације путем дигиталне платформе.

Данашњом активношћу, кик оф вебинаром, који ће се уприличити и сутра, путем онлајн платформе, започела је авантура која ће трајати до краја 2022. године. До тада, планирани су: лансирање дигиталне платформе, омладинска размјена у Швајцарској, три тематске посјете организацијама младих у Словенији, Албанији и Босни и Херцеговини, реализација зацртаних пројеката те финална конференција.

Партнер “We make democracy” пројекта у БиХ је Удружење Наша дјеца Зеница, те је такође подржан и од Movetie, швајцарске агенције за размјену и мобилност.

За сва питања, будите слободни обратити се координатору пројекта у БиХ, господину Алдину Вршкићу, путем е-маила aldin.vrskic@idijaspora.ch.

Пројекат “We make democracy” представља још један у низу доказа успјешне дугогодишње сарадње САЈВ-а и балканских земаља.

Преузето: i-platform.ch