Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић примио је представнике Савеза босанскохерцеговачких удружења из Краљевине Шведске.

Предсједник Савеза Кенан Јашарспахић информисао је Комшића о активностима Савеза, које окупља бх. удружења из свих дијелова Краљевине Шведске.

Циљ тог савеза јесте његовање и очување босанскохерцеговачке традиције, културе и језика у дијаспори, као и рад на доброј интеграцији држављана Босне и Херцеговине у шведско друштво.

Предсједник Савеза је овом приликом захвалио Кабинету предсједавајућег Комшића за недавно уприличен пријем у згради Предсједништва БиХ и прилику да се чланови Фолклорног ансамбла Савеза бх. удружења из Шведске упознају с радом те институције.

Саговорници су разговарали и о пријатељским односима Краљевине Шведске и Босне и Херцеговине, у којој живи око осамдесет хиљада грађана поријеклом из БиХ. Чињеница је да заједница бх. грађана спада међу најбоље интегрисане заједнице у Краљевини Шведској, те је и због тога одржавање веза између двију земаља веома значајно.

Комшић је похвалио рад Савеза, казавши да његове активности иду управо у том смјеру и од великог су друштвеног значаја за Босну и Херцеговину.

– Нашу културу и традицију треба преносити са генерација на генерације, те омладини из Босне и Херцеговине, која живи ван граница своје земље, приближити везу са домовином и њиховим бх. идентитетом – поручио је Комшић.

Састанку су присуствовали и Неџад Мулазимовић, секретар Савеза, Селма Хрустановић, сарадница, и Мехо Капо, ПР Савеза бх. удружења у Краљевини Шведској. Они су Комшићу уручили плакету у знак захвалности за његову дугогодишњу подршку Савезу и бх. грађанима који живе у Краљевини Шведској, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Преузето: Моја БиХ