Пригодном манифестацијом и концертом хора “Иса-бег” из Новога Пазара 27. септембра 2019., у Дому АРМ у Скопљу, обиљежен је Дан Бошњака у Републици Сјеверној Македонији у организацији Омладинске културне асоцијације Бошњака – Шадрван, а уз финансијску подршку Министарства за културу РСМ.

Скуп је отпочео игром ансамбла “Љиљан”, који је својим кореографијама пренио богату бошњачку културу у којој царује севдах, а не заборављајући и земљу у којој Бошњаци живе.

На почетку се у својству домаћина обратила предсједница Шадрвана у Сјевереној Македонији мр. Алмира Папић. Овом приликом Папић је истакла значај обиљежавања Дана Бошњака, те подсјетила на засједање Првог бошњачког сабора у вријеме агресије на Босну и Херцеговину, у опкољеном Сарајеву 28. септембра 1993. године.

– Данашња свечаност враћа наше мисли 26 година унатраг, на повијесни 28. септембар 1993. и чин доношења Декларације о враћању хисторијски документованог имена “Бошњак” дуже од 1000 година. Нисмо нажалост као други народи, могли на своја огњишта остати и у миру развијати своју богату традицију и културу, него смо морали бранити туђе интересе на своју штету. Но, суочени с наметнутим називом Муслиман са велико “М” у братској земљи. Требамо се јавно захвалити нашим суграђанима Албаницима, који никада нас нису назвали Босанцем или било којим другим именом, већ Бошњацима, истакла је мр. Алмира Папић.

Поздрављајући госте и све присутне у име Владе Републике Сјеверне Македоније, замјеник министра Министарства политичког система Неџад Мехмедовић је на почетку свог обраћања истакао да ријеч Бошњак представља синоним једне борбе за национални идентитет, очување културе и колективног сјећања једног народа.

– Данас је посебан дан, дан када смо вратили своје вјековно и једино име, дан када смо вратили свој национални понос и зато је лијепо и неопходно обиљежавати “28. септембар – Међународни Дан Бошњака”, поздравио је замјеник министер Неџад Мехмедовић.

Међу бројним посјетиоцима на концерту хора “Иса-бег” присуствовали су посланици Скупштине РС Македоније: Зећир Рамчиловић, Рубин Земон, замјеник министар Министарства политичког система Неџад Мехмедовић, директор Управе за културу малобројних етничких заједница Менфи Иљас, проф. др. Љимко Бејзароски, проф. Јусуф Чоловић, политички предстваници и остали.

Пише: Алмира Папић

Преузето: Моја БиХ