За Дуњу Аксентијевић, предавачицу и истраживачицу Универзитета Qуeen Mary у Лондону, наука је, каже, свијетли примјер човјечанства насупрот деструкцији у којој је одрастала.

Када је из гимназије у Тузли, у Босни и Херцеговини, као стипендистица, кренула у Велику Британију да заврши трећи разред гимназије, жељела је да нађе пут који би је одвео науци, пише BBC на српском.

“Вјероватно због дешавања кроз која сам одрасла деведесетих у Босни, бјежала сам од свега што има везе с политиком и наука ми је била идеја водиља”, каже Аксентијевић.

Након студија медицине и докторских студија на Универзитету Хал у Великој Британији, почела је с истраживањима кардиоваскуларног система на Универзитету Оксфорд.

Двадесет година касније, у јеку пандемије коронавируса, резултати њених истраживања доносе нова знања која могу помоћи у лијечењу дијабетеса и кардиоваскуларног система.

Шест мјесеци након почетка пандемије, истраживања показују да су људи нарушеног здравља, с хроничним болестима попут дијабетеса и кардиоваскуларних болести, подложнији посљедицама коронавируса.

Ко је Дуња Аксентијевић?

Бави се научним истраживањима у области кардиоваскуларне физиологије и метаболизма, истраживачица је Института William Harvey и чланица британске Фондације за истраживање срца у области инфламације.

Ванредна је професорица кардиоваскуларне физиологије и метаболизма на Универзитету Queen Mary у Лондону. Докторске студије медицине на пољу кардиоваскуларног метаболизма завршила је на Универзитету Hall у Великој Британији.

Докторска истраживања завршила је на Универзитету Оксфорд.

 

Извор: Klix.ba