Доктори наука Ирфан Шљиво и Суад Крилашевић креирали су прву дигиталну платформу “БХ академски именик” за истраживаче у Босни и Херцеговини и дијаспори, с циљем умрежавања, сарадње и дијељења научних открића.

Ово је прва академска платформа у Босни и Херцеговини. Настала је кроз сарадњу Асоцијације за напредак науке и технологије (АННТ) и компаније РУнИТ. Партнер пројекта је Босанско-америчка академија наука и умјетности (БХАААС).

БХ Академски именик настао је с циљем подршке истраживању, управљању и приказивању истраживачких података, као платформа за босанскохерцеговачке истраживаче

Трошкове развоја ове платформе тренутно покрива РунИТ, а трошкове упослених немају, јер сви раде волонтерски јер како кажу улагањем у науку виде шансу за напредак босанскохерцеговачког друштва, с циљем да ова земља постане свима угодна за живот.

Иначе, Ирфан Шљиво магистрирао је на Електротехничком факултету у Сарајеву, а докторат из филозофије одбранио је у Шведској на Мäлардален Универзитету, од 2019. године ради као computer scientist у НАСА Амес истраживачком Центру у Калифорнији, унутар Robust Software Engineering групе.

Суад Кричашевић, тренутни предсједник АННТ, има 28 година, докторирао је на Техничком Универзитету у Делфту у Холандији, те стекао  титулу доктора техничких наука из области аутоматике.

 

Више о овој теми можете пронаћи на линку испод:

https://www.bhdijaspora.net/bosanska-pamet-irfan-sljivo-je-magistrirao-u-sarajevu-a-sada-radi-u-nasa-i-sa-kolegom-iz-bih-volonterski-kreirao-digitalnu-platformu-za-naucnike/dijaspora/