У оквиру програма Пријенос знања стручњака из исељеништва/дијаспоре у јавне установе и институције у Босни и Херцеговини који проводи Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, у сриједу 27.02.2024. године у просторијама Ректората Универзитета у Бањој Луци, Душко Милојевић, докторант/истраживач с Католичког Универзитета Леувен, одржао је прво предавања на тему:” Заштита личних података и етички принципи у контексту учешћа у Хоризонт Европа програм“. Реализацијом ове радионице остварена је сарадња Универзитета и Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине.

Проф. др Александар Остојић, проректор за научноистраживачки рад и развој Универзитета у Бањој Луци, током уводног говора нагласио је значај ове радионице у контексту унапређења заштите личних података у оквиру универзитетске заједнице и учешћа у Хоризонт Европа програму. Радионици је присуствовала и савјетница министра за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине Амина Кавазовић, која је представила програм Пренос знања стручњака из дијаспоре у јавне институције у БиХ. Учесници радионице имали су прилику да се упознају са кључним концептима, улогама и начелима заштите личних података са фокусом на законске основе обраде података и етичке аспекте учешћа у Хоризонт Европа програму.

Иначе, Душко Милојевић на Универзитету у Бањој Луци држи предавања од 26. 02. до 29.02.2024. године, поред обука за све запослене на Универзитету, планиране су и обуке за запослене у Центру за развој и подршку истраживању Универзитета у Бањалуци с циљем унапређења процеса рада запослених у Центру.