Амбасада Босне и Херцеговине у Мадриду организовала 1. марта 2021. године, а поводом Дана независности Босне и Херцеговине, онлине изложбу изабраних радова босанскохерцеговачког умјетника Адиса Елиас Фејзића (Аддис) под називом “Арт од Стећак”.

У свом истраживачком раду Аддис посебно проучава умјетност стећака, који су му помогли у дефинисању интерпретације “изворног” и савременог бх. идентитета. Стећци су за њега више од босанскохерцеговачког културно-историјског наслијеђа. Већ низ година Аддис их анализира као камене скулптуре, које га инспиришу да ствара нова, умјетничка дјела.

Аутор композиције под називом “Писар и ковач”, која је подлога за ову онлине изложбу је Марио Рашић, а гост на композицији је познати хрватски пијаниста Звјездан Ружић. Композиција, која је са овом изложбом премијерно изведена, посвећена је Аддисовом умјетничком раду инспирисаном стећцима, који су уписани на листу свјетске баштине УНЕСЦО-а.

Амбасада БиХ у Мадриду исказала је захвалност Аддису што је за ову прилику назив “Embajada Bosne i Hercegovine en Madrid” написао на босанчици.