Доказ да млади људи у БиХ могу много тога ако за то добију прилику, јесте и прича о тиму ИТ стручњака из БиХ под називом Дигиqал

Свјетско и европско тржиште неисцрпан су извор знања и идеја које је могуће имплементирати и на домаћем, босанскохерцеговачком тржишту, како би се створили темељи за његов снажнији и одрживији развој у будућности. Едукацијом младих, пријеносом знања, кноw-хоw вјештина и успјешних пракси из вана могуће је начинити важан корак  напријед. Умрежавање и увезивање успјешних људи са студентима и младим људима у БиХ доприноси њиховом развоју, новим идејама и мотивацији да реализирају постојеће и дођу до нових пројеката.

Пројекат “Дијаспора за развој (Д4Д)” је кроз посљедње четири године имплементирао фокусирано умрежавање дијаспоре и младих људи у БиХ, кроз активности које су имали за циљ пријенос знања из дијаспоре и оснаживање младих људи, те њихов пословни развој. Мерима Авдагић, менаџерица пројекта Д4Д, говорила је о томе и на једном од највећих научних догађаја у региону, 12. данима БХААС, одржаним у Мостару, од 24. до 27. јуна, у организацији Босанскохерцеговаčко-америčке академије умјетности и наука (БХААС).

– Пројекат Дијаспора за развој је фокусиран на јачање социо-економских прилика у Босни и Херцеговини и свједоци смо значајне, трансформацијске улоге дијаспоре у овим процесима. У циљу јачања бх. конкурентности на глобалном тржишту, било да се ради о јавном или приватном сектору, допринос дијаспоре у преносу нових идеја, технологија, знања и иновација је пресудан – и то смо препознали као један од наших главних циљева у оквиру Д4Д пројекта. Кроз умрежавање младих стручњака и стручњакиња, уз континуирану сарадњу с дијаспором, желимо унаприједити отварање нових тржишта, радних мјеста и осигурати бољу квалитету живота у Босни и Херцеговини, рекла је у свом обраћању Мерима Авдагић.

imageДигиqал тим/ Виа Медиа

На овој конференцији присуствовало је више од 450 учесника, од тога 300 предавача, а презентирано је десетине научних радова.

Ово није први пут да пројекат “Дијаспора за развој” подржава умрежавање младих и јачање капацитета кроз сарадњу са дијаспором. Један од пројеката које је реализирала “Дијаспора за развој (Д4Д)”  је “Дијаспора за стартуп-е”, Д4СТАРТУПС кроз који је 80 пријављених учесника добило основну обуку за развој бизниса, а више од 30 младих из цијеле Босне и Херцеговине судјеловало је на хакатону.

Доказ да млади људи у БиХ могу много тога ако за то добију прилику, јесте и прича о тиму ИТ стручњака из БиХ под називом Дигиqал. Дигиqал је настао управо као један од продуката активности Д4СТАРТУПС, која је повезала младе подузетнике из БиХ, а који су уз менторство стручњака из дијаспоре осмислили иновативна рјешења за пет водећих бх. компанија и тако своје идеје претворили у успјешне ИТ стартуп-е.

ОД ИДЕЈЕ ДО УСПЈЕШНОГ СТАРТУПА

Технолошки парк Интера у Мостару, био је мјесто сусрета стручњака из дијаспоре и амбициозних младих људи из БиХ, који су кроз пројекат “Дијаспора за развој (Д4Д)” и активност “Дијаспора за стартуп-е”, Д4СТАРТУПС, добили прилику учити од водећих ИТ стручњака из дијаспоре, те пренесено знање имплементирати на примјеру бх. компанија. Пет најбољих тимова на хакатону, који је организиран у оквиру ове активности, заједно с искусним менторима из дијаспоре, радило је на развијању софтверских рјешења за стварне проблеме с којима се сусрећу домаће компаније.

Тим Дигиqал понудио је конкретно ИТ рјешење за потребе које је имала бх. компанија Феал д.о.о, која послује већ више од 40 година, а лидер је у преради алуминија.

Дигиqал тим је успио савладати велики изазов и израчунати губитак енергије за прозоре, врата и фасаде и тако олакшати посао инжињерима и пројектантима, који су до тада израчуне правили ручно у Еxцеллу. На овај начин су уштедили вријеме и новац компанији.

imageСањин Омеровић/ Виа Медиа

– Ријеч је о апликацији која значајно подиже ниво квалитете и прецизност израде производа и могуће јој је приступати с различитих уређаја. Доказ успјешности ове апликације је и у томе да се систем за израчун губитка енергије још увијек примјењује у компанији, а помоћу развијене апликације, компанија Феал својим клијентима омогућава брз одговор на питања о уштеди енергије и својим агентима олакшава сам процес продаје, рекао је Сањин Омеровић, један од оснивача Дигиqала.

Младост и идеја довољни су да покренете свијет, а ако уз то имате и помоћ неког искусног, онда је све пуно лакше. Ментор на овом пројекту био је Јосип Голужа, ИТ стручњак  из Стуттгарта, који је дао своју подршку овим младим људима, тако што им је пренио искуства и знање које је било пријеко потребно за комуникацију и сарадњу са успјешном бх. компанијом Феал.д.о.о, лидером у металној индустрији на европском тржишту.

Преузето: МојаБиХ