УСАИД пројекат “Диаспора Инвест” је расписао позив према домаћим компанијама које су заинтересоване за подршку у повезивању и остваривању приступа међународним тржиштима.

Прилика је доступна за све компаније (д.о.о., д.д.) које желе да извозе робе и услуге, те им је потребна подршка у различитим аспектима припреме и реализације ових активности.

“УСАИД ће, у сарадњи са локалним партнерима, извршити мапирање и ангажовати експерте из босанскохерцеговачке дијаспоре, из области извоза, продаје и дистрибуције који могу помоћи фирмама из Босне и Херцеговине да се припреме за извоз на страна тржишта, отворе нова врата и повежу се са потенцијалним клијентима. Тренутно смо у првој фази реализације гдје желимо прикупити пријаве заинтересованих домаћих компанија, како бисмо њиховим захтјевима и потребама могли прилагодити све сегменте активности у наредном периоду”, поручују из УСАИД пројекта “Диаспора Инвест”.

Компаније ће кроз ову сарадњу моћи осигурати идентификацију потенцијалних тржишта и купаца. То укључује истраживање и анализу тржишних трендова, ланаца опскрбе и вриједности, организирање Б2Б веза, идентифицирање циљних купаца и њихових потреба те идентифицирање најбољих канала за контакт.

“Посредници за извоз и приступ међународним тржиштима могу помоћи у изградњи односа с потенцијалним извозним партнерима. То укључује подршку умрежавању с извозним агентима, дистрибутерима и другим партнерима који могу помоћи вашој компанији да се повеже с потенцијалним извозним купцима. Такођер, могу осигурати препоруке за усклађеност и документацију, што укључује помоћ у припреми стандарда извоза, цертификата и документације те осигурати да ваша компанија буде у складу са свим релевантним извозним прописима”, додају организатори позива.

Подршка стручњака из дијаспоре, који имају локално искуство рада у земљама-домаћинима, олакшат ће комуникацију и координацију.

“Компаније требају представити које производе и услуге имају, шта од тога желе извозити, те која тржишта и у којем формату сматрају погодним и интересантним – како бисмо започели процес истраживања. Кроз конкретне активности желимо показати колико дијаспора може помоћи на овом путу”, закључују из Пројекта.

За подршку компаније могу аплицирати путем овог linka.