На основу Одлуке о додјели грант средстава Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине за 2020. годину, додјељена су грант средства подршке јединицама локалне самоуправе за проведбу Политике о сарадњи са исељеништвом и непрофитним организацијама за активности према исељеништву.

Грант средства подршке јединицама локалне самоуправе за проведбу Политике о сарадњи са исељеништвом су додјељена су за пројекте: Општина Лакташи – Мостови сарадње Лакташа и дијаспоре”; Град Бихаћ – „Љетња школа матерњег језика и културе „Говоримо наш и опремање уреда за дијаспору”; Опћина Завидовићи – „Сарадња са исељеништвом за развој локалне зеднице„; Опћина Крешево -„Успостављање виртуалног Матичара е-матичар ради побољшања комуникације са исељеништвом”; Општина Дрвар – „Повезивање дијаспоре са Дрваром”; Град Цазин – „Дијаспора за развој”; Опћина Жепче – „Нигдје као код куће” Град Живинице  – “Дани дијаспоре љето у Живиницама”; Општина Лопаре – „Дани дијаспоре 2021” Општина Нови Град – „Доживи Уну  – 1”.

Грант средства су намијењена јачању капацитета локалних заједница у развојној сарадњи са исељеништвом, кориштењу потенцијала исељеништва за локални развој, стимулисању локалног економског развоја и развијању сарадње са младим генерацијама у исељеништву.

Грант средства подршке за финансирање непрофитним организацијама за активности према исељеништву су одобрена за пројекте: Спортско-научном истраживачком клубу „Атом” Завидовићи – „Потенцијали Завидовића” и Омладинској организацији „Космополит” Пале – „Виртуелна шетња историју и културу БиХ”.

Грант средства су намијењена јачању културне, образовне, привредне и спортске сарадње са исељеништвом, очувању идентитета, културе и матерњег језика (Б/Х/С).