У Шведској живи преко сто хиљада бх. грађана или 1 проценат укупне шведске популације „што није занемарив постотак, но битније је да је тај постотак дао снажан печат шведском друштву: „Босанци и Херцеговци су се, према истраживањима, етаблирали у шведско друштво брже и успјешније од било које досељеничке групе“, истакла је амбасадорица БиХ у Стоцкхолму Елвира Дилберовић.

Путем видео линка, 28. новембра 2020. године из Амбасаде Босне и Херцеговине у Штокхолму, босанскохерцеговачкој дијаспори обратила се амбасадорица БиХ у Краљевини Шведској, Републици Финској и Републици Естонији Елвира Дилберовић, казавши: „Припала ми је част да у сарадњи са Савезом бх. удружења у Шведској, у тешким околностима изазваним корона пандемијом, поштујући препоруке земље домаћина, на симболичан начин обиљежимо Дан државности Босне и Херцеговине.“

Бх. грађани најбољи амбасадори БиХ у Краљевини Шведској и Републици Финској

– Ово је уједно прилика да вам се захвалим што сте најбољи амбасадори Босне и Херцеговине у Краљевини Шведској и Републици Финској; у Шведској чините 1% укупне шведске популације, што није занемарив постотак; но битније је да је тај постотак дао снажан печат шведскоме друштву: Босанци и Херцеговци су се, према истраживањима, етаблирали у шведско друштво брже и успјешније од било које досељеничке групе. С поносом истичем да су наши људи препознатљиви привредници, научници, доктори, књижевници …, те да смо видљиво присутни у свим сферама људскога ђеловања.

Чврсте веза с домовином

– Исто тако, осјећам потребу да се захвалим што нисте раскинули везе са својом домовином, показујући континуирано интерес, вољу и љубав према њој, различитим активностима, кроз Савез удружења, или на неки други начин, брижљивом очувању традиције, језике, културе, па и посљедњим показаним интересом за Локалне изборе у БиХ, и што нисте посустали у томе и када је изостала снажнија веза матичне државе према вама, истакла је Дилберовић..

Значај 25. новембра и Првог засједања ЗАВНОБИХ-а

Амбасадорица Дилберовић је истакла важност обиљежавања најважнијих датума у новијој историји БиХ:

– Данас се присјећамо 25. новембра, Првог засједања ЗАВНОБИХ-а у Мркоњић Граду 1943. године, када су вијећници свих националности донијели Одлуку о потврђивању историјских граница, а наша домовина дефинисана као једна од шест равноправних република у тадашњој Југославији. Уз обнову државности Босне и Херцеговине, на засједању је утврђено да је наша земља јединствена, неђељива држава у којој сви народи имају иста права, чиме је настављен вишестољетни континуитет постојања Босне и Херцеговине.

Домовину учинити мјестом пожељног живљења а не одласка њене младости

– Дозволите да вам у име Босне и Херцеговине искажем наду да ћемо у будућности заједно, уважавајући сав ваш досадашњи ангажман, уз обострано поштивање, плански и сврсисходно радити на јачању привреде Босне и Херцеговине, једнако као и на промицању људских права и начела, те нашу домовину учинити мјестом пожељнога живљења, а не одласка њене младости. У том смислу, важно је да имамо несебичну подршку шведских власти у неколико кључних области: даљњој подршци БиХ ка чланству у ЕУ, што је шведска Влада и шведски народ и досада показао, у пројектима очувања животне средине, борби против корупције, модернизацији и видљивијој транспарентности администрације, и низу других, казала је Елвира Дилберовић.

Будућност је на младима: Матерњи језик важан у очувању идентитета

– На обиљежавању овога значајног датума за БиХ, нарочито ме радује чињеница да ћемо данас званично прогласити најбоље ученичке радове на тему Зашто учим босански језик, јер интересом најмлађих Босанаца и Херцеговаца у Шведској, Финској и Естонији за језик, културу, наслијеђе наставља се веза с домовином. Хвала свим ученицима на труду, њиховим наставницима, родитељима.

БиХ амбасада партнер

На крају је амбасадорица позвала на сарадњу све бх. грађане и честитала Дан државности БиХ:

– У Амбасади БиХ у Штокхолму имате истинског партнера. Амбасада је мјесто гђе су сви Босанци и Херцеговци добро дошли са својим приједлозима, идејама и критикама. На крају, поштовани Босанци и Херцеговци у Краљевини Шведској, Републици Финској, Републици Естонији: Сретан нам Дан државности Босне и Херцеговине!