Правна лица с подручја општине Дерветна остварила су у 2019. години укупне приходе од 528 милиона КМ, што је за 6,9 посто више него у 2018. Ово је један од резултата којим је Општина Дервента поново потврдила статус једне од најподузетнијих локалних заједница у БиХ.

Како кажу у овој општини, она је прошле године у извозу Републике Српске учествовала с 8,79 посто, а у увозу с 5,54 посто.

– Ми само радимо нормално и нормално се постављамо према свим инвеститорима у нашој општини како домаћим, тако и страним, одговорио је начелник Општине Дервента Милорад Симић на упит Ослобођења по чему је то Дервента посебна, па је инвеститори бирају за свој дом.

– Слободно могу рећи да смо ми општина од повјерења и поштења. Данас имамо регистрована 824 домаћа привредна субјекта, као и 31 озбиљну страну компанију, истакао је Симић.
Према његовим ријечима, сви инострани инвеститори у Дервенти су већ годинама, стално повећавају своју производњу те се управо ових дана продаје земљиште за једну њемачку фирму која је у Дервенти годинама и која има намјеру да се шири.

– Људи који имају капитал нас препознају јер смо на услузи инвеститорима, казао је Симић.
Компаније из ове општине највећим дијелом, као и претходних година, извозе у Аустрију, Италију, Њемачку, Француску, Словачку Републику, Хрватску и Мађарску. Покривеност увоза извозом на подручју општине у 2019. је износила 120,75 посто. Истакао је да када се говори о новим производним капацитетима, многи знају рећи да Дервента има проблем с радном снагом.

– Истина је да Дервента има тај такорећи хендикеп, али то је добар хендикеп јер значи да је незапосленост минимална. Међутим, ми у близини имамо Србац, Добој, Прњавор, бројна мјеста одакле долази радна снага и како нам је рекао један инвеститор у Њемачкој, радник за добру плату путује и 200 километара, па тако и овдје нећете имати проблема да пронађете радника ако му понудите добру плату, истакао је Симић.

Иначе, на Бироу за запошљавање у Дервенти на крају 2019. било је тек 865 пријављених незапослених лица.

– Ријетко која локална заједница у БиХ, а и у Хрватској или Србији, наше величине има извоз по глави становника 13.000 КМ колико је Дервента остварила. То су добри и позитивни показатељи. Истина је да имамо и проблема, потребно је реализовати мјере које се односе на јачање конкурентности привреде стављањем јавних предузећа у функцију развоја привреде и друштва, али радити и на реформи образовања у корист привреде, поручио је Симић.

Извор: Ослобођење