У оквиру своје посјете Босни и Херцеговини, замјеница главног администратора УСАИД-а Bonnie Glick, састала се са представницима компанија покренутих инвестицијама дијаспорске заједнице у БиХ.

УСАИД је кроз пројекат “Диаспора Инвест” подржао преко 80 компанија које имају директне пословне везе са босанскохерцеговачким исељеништвом, а овај сусрет је био и прилика да представници УСАИД-а сазнају више о директним ефектима подршке ове врсте улагања.

Глицк је посјетила компанију Трикон у Вогошћи, чији је суоснивач Недим Каришик, који је пренио знање и осигурао приступ међународном тржишту захваљујући вишегодишњем радном искуству у Њемачкој. Компанија Трикон је фокусирана на прецизну механику, а Каришик је представио производне процесе, резултате, али и конкретни напредак остварен захваљујући подршци УСАИД пројекта “Диаспора Инвест”.

Након тога, делегација УСАИД-а је одржала састанак са представницима компанија ФИТС из Рајловца, Индустриал из Храснице, БиоФоод БХ из Хаџића и Енергреен из Вишеграда. Премда долазе из различитих сектора, заједничко за ова предузећа јесте улагање бх. дијаспоре, пише Диаспора Инвест.

Састанку су присуствовали Њ. Е. Амбасадор САД-а Eric Nelson, директорица Мисије УСАИД-а у БиХ Nancy Eslick, замјеница помоћника администратора УСАИД-а Gretchen Birkle и други чланови делегације УСАИД-а.