Свечаности су присуствовали бројни грађани поријеклом из БиХ који живе и раде у Норвешкој, представници бх. дијаспоре у тој земљи и амбасадор БиХ у Норвешкој Недим Макаревић.
Том приликом, присутнима су се обратли, амбасадор БиХ Недим Макаревић, амбасадор Сјеверне Македоније Сердјим Мухамед, те представница амбасаде Хрватске Данијела Павићевац Крајач.

Патња кроз коју смо прошли, али и отпор који смо пружили у тим првим годинама наше обновљене независности, заувијек ће остати у сјећању, како нас овдје, тако и остатка свијета”, казао је Макаревић у свом обраћању. Нагласио је да је у наредном периоду, упркос свим изазовима и проблемима, најважније напорно и системски радити у интересу грађана и државе БиХ.

“Ипак, гледати у прошлост највише има смисла уколико смо посвећени бољој будућности. Босна и Херцеговина је опстала и, упркос свему, се развија. Истина је да брзина којом се промјене набоље дешавају није задовољавајућа, али сви ми којима је стало до њене будућности морамо стрпљиво и упорно наставити радити, договарати се и вјеровати у успјех. Нико то други за нас неће урадити. То није само наша патриотска обавеза, већ у хисторијска шанса”, рекао је Макаревић.

Истакао је такођер да је веома важно наставити са провођењем реформи како би БиХ што прије постала чланица НАТО-а и Европске уније.  “Генерације грађана Босне и Херцеговине су трпиле прижељкујући слободну, стабилну и сигурну земљу, и ми треба да учинимо све да то и реализујемо. Улазак у НАТО и Европску уније ће бити најбоља потврда да смо то и остварили”, казао је Макаревић.

На крају је још додао да је дошло вријеме да се сви грађани БиХ удаље од ирационалних размишљања и да више воле своју домовину. “Зато желим позвати све оне који су се данас одазвали, али и оне који то нису, да се избавимо из окова балканског ината и ирационалности, из континуираног и спутавајућег неповјерења. Волимо своју земљу, осигурајмо нашој дјеци бољу будућнст. Заједно можемо осигурати мир, сигурност и стабилност, те градити Босну и Херцеговину по мјери свих. Свим грађанима Босне и Херцеговине од срца желим сретан Дан независности”, казао је амбасадор Макаревић.

У програму су учествовали: Трио Флавиа из Сарајева, чланице, КУД Дукат и вокална група Института севдаха. Посебан куриозитет је био наступ триа Флавиа, које сачињавају три умјетнице из Босне и Херцеговине: Мирна Мликота Диздаревић, флаута, Аида Дељкић, виола и Алма Диздар, виолина. Оне су својим музицирањем представиле дио актуелног музичког стваралаштва из Босне и Херцеговине.