БХ УК Нетворк је у сарадњи са Амбасадом Босне и Херцеговине у Великој Британији и својим чланицама, бх. удружењима у УК, организовао свечани програм поводом прославе Дана независности БиХ. У програму су учествовали ученици који похађају босанскохерцеговачке допунске школе у Великој Британији и КУД “Младост Босне” из Бирмингама.

Иако километрима удаљени од своје матичне земље, грађани БиХ који живе и раде у Великој Британији окупили су се да прославе овај значајан датум за нашу домовину, Босну и Херцеговину. Ова прилика је била посебна за све, нарочито најмлађе, будући да је програм одржан у просторијама бх. Амбасаде у Лондону.

Присутни су имали прилику упознати се са нашим амбасадором, његовом екселенцијом Вањом Филиповић и другим особљем. За многе малишане ово је уједно била и прва прилика да посјете нашу Амбасаду.

Након изведбе химне у пратњи гитаре Хане Јалиси, бивше ученице бх. допунске школе Викторија, присутне је поздравио амбасадор Филиповић.

Амбасадор Филиповић је пожелио добродошлицу у амбасаду БиХ свим наставницима/волонтерима допунских бх. школа, ученицима, родитељима и организаторима из БХ УК Нетворка. Истакао је да га изузетно радује чињеница да се нове, младе генерације упознају са језиком, културом и традицијом Босне и Херцеговине, а то значи и обиљежавањем једног од најважнијих датума у историји наше земље, Дана независности.

Изразивши задовољство што види велики број присутних Босанаца и Херцеговаца у просторијама Амбасаде БиХ у Великој Британији, публици се обратио и предсједник БХ УК Нетворка, Заим Пашић.

– Босна и Херцеговина има своје празнике, али Дан независности  је посебан због истине да је БиХ наставила свој континуитет независности који је имала од Кулина Бана. Данас у Амбасади Босне и Херцеговине је радост видјети најмлађе Босанце и Херцеговце како воле своју домовину. Данас су управо они у центру пажње својим наступом. Хвала Њ.Е. Вањи Филиповићу који је подржао ову манифестацију и све наше заједнице. Желим се захвалити родитељима и учитељима који заједно кроз допунске школе чувају и његују основу културе наше домовине”, рекао је господин Пашић.

Након поздравних говора услиједило је представљање бх. допунских школа Бирмингам, Ковентри, Вицторија и Хертфордшире. Најинтересантнији као и увијек били су управо ученици који су још једном показали да рад са учитељима и волонтерима увелико доприноси очувању и промовисању нашег културног идентитета и матерњег језика. Са изузетно богатим програмом од рецитација, измамили су осмијехе и аплауз публике. Посебну пажњу је изазвао наступ “првачића” бх. допунске школе Бирмингам Ноусх. Овом приликом отпјевала је пјесму од Алена Исламовића “Срце од Босне”.

У септембру се уписала у бх. допунску школу у Бирмингаму како би научила босански језик. Ноусх је 36-годишња правница која ради докторат на тему како су Босанке, које су биле жртве сексуалног насиља током рата у Босни и Херцеговини, испричале своје приче кроз различите процесе транзицијске правде – Хашки трибунал, Женски суд и меморијалне догађаје. Азра Башић, учитељица у бх. допунским школама, присутнима се обратила изведбом своје дивне севдалинке.

КУД “Младост Босне” је имало још једном прилику показати своје умијеће, који су под будним оком Фахире Хасеџић уз мало музике и плеса дефинитивно обрадовали присутне.

Први март, Дан независности Босне и Херцеговине се сматра једним од најзначајнијих датума у модерној историји БиХ. Пунољетни грађани Социјалистичке републике Босне и Херцеговине гласали су о независности Босне и Херцеговине на референдуму који је одржан 29. фебруара и 1. марта 1992. године.

Референдумско питање је гласило: Јесте ли за суверену и независну Босну и Херцеговину, државу равноправних грађана, народа БиХ – Муслимана, Срба, Хрвата и припадника других народа који у њој живе? Референдуму је приступило укупно 2.073.568 гласача што је представљало излазност од 63,6%. Од укупно изашлих на гласање њих 99,7% је гласало за независност, а 0,3% против те одлуке. Резултати референдума су прихваћени 6. марта исте године у Парламенту Босне и Херцеговине.

Свим грађанима Босне и Херцеговине честитамо Дан независности једне и једине нам домовине.

Преузето: БХ УК Нетворк