25. новембра 2019. године, навршило се тачно 76 година од дана засједања вијећника ЗАВНОБИХ-а. Тим поводом, у Босанскохерцеговачком центру Дерби, уприличен је скроман културно-забавни програм од стране ученика Босанскохерцеговачке допунске школе Дерби. Ученици су се заједно са учитељима потрудили да својим рецитацијама увеличају овај значајан дан.

25. новембар се обиљежава као Дан државности Босне и Херцеговине. Наиме, управо тог историјски врло значајног 25. новембра 1943. године одржано је прво засједање ЗАВНОБИХ-а (Земаљско антифашистичко вијеће народног ослобођења Босне и Херцеговине), у Мркоњић Граду. На поменутом засједању донесена је одлука о обнови државности БиХ, потврђене су њене историјске границе, које су датирале још из времена средњовјековне Босне, те је Босна и Херцеговина дефинисана као једна од шест равноправних Република у тадашњој Југославији. Тог датума, Босна и Херцеговина је, дакле, обновила своју државност, коју је изгубила 1463. године, када је Босна потпала под управу Османске империје.

У ИМЕ БОСАНСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКОГ УДРУЖЕЊА ДЕРБИ, СВИМ БОСАНЦИМА И ХЕРЦЕГОВЦИМА ЖЕЛИМО ЧЕСТИТАТИ ДАН ДРЖАВНОСТИ НАШЕ ЈЕДИНЕ ДОМОВИНЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ!

Преузето: БХ УК Нетворк