У Бирмингхаму је и ове године, у организацији Босниа УК Нетворка и његових чланица, бх. удружења Цовентри и Бирмингену, уприличен свечани програм поводом обиљежавања Дана државности БиХ.

Овогодишња манифестација обиљежавања Дана државности отпочета је интонирањем химни БиХ и Велике Британије, а након тога присутни су имали прилику погледати кратки видео Јосипа Пејаковића “Како болан нема Босне!”. У име домаћина, публици се обратила Корнелија Бесара, са топлим ријечима добродошлице и најавила обраћање предсједника Босниа УК Нетwорка, Заима Пашића и Њ.Е Амбасадора Босне и Херцеговине у Лондону, Вање Филиповића.

Делегати БХ. савјетодавног центра (Лондон), Фејзи Јахај и Заим Пашић, уручили су слику бх. умјетника Ивана Мот, мотив водопада Блихе, Босниа УК Нетворку поводом годишњице отворења Босанске куће у Бирмингему.

“Велика је част и задовољство присуствовати манифестацији попут обиљежавања Дана државности у организацији Босниа УК Нетворка. То није само прилика упознати и дружити се са нашим људима који су се скрасили у Великој Британији, већ обновити и даље развијати односе између домовине и њених грађана. Посебно је задовољство видјети другу генерацију дјеце како пјевају и рецитују у част Босне и Херцеговине, његујући тако традицију, културу и идентитет поднебља којем припадају њихови родитељи. Догађај попут овог шаљу предивну слику у ширу британску јавност да смо ми Босанци и Херцеговци поносан европски народ са богатом и развноврсном традицијом коју намјеравамо баштинити и бранити како у домовини, тако и ван ње. Припадницима бх. дијаспоре у Великој Британији још једном честитам Дан државности, а организаторима обиљежавања овог важног празника у Бирмингену се најискреније захваљујем.“, рекао је амбасадор Филиповић.

Сви су се подсјетили, како је усвојеном Резолуцијом  ЗАВНОБиХ-а, изражена одлучност народа БиХ да њихова земља, буде збратимљена заједница у којој ће бити осигурана пуна једнакоправност свих народа, те једнакоправност Републике БиХ унутар југославенске федерације, са повијесним границама које су датирале још из времена средњовјековне Босне.

У препуној сали центра у Бирмингену, присутнима су се, уз рецитације, пјесме и плес, представило више од седамдесет ученика бх. допунских школа Бирмингена и Цовентрија, уз пратњу својих шест учитеља; Сенадин Селимић, Арнела Пашић, Азра Башић, Емир Болић, Елдина Болић и Алма Агановић. Сала у којој се славио Дан државности била је испуњена топлином, традицијом, игром, пјесмом те бојама наше дивне Босне и Херцеговине. Наши најмлађи су на креативан начин задржали пажњу публике и увеличали прославу дана државности њихове матичне земље. Ученици бх. допунске школе Цовентри су се представили на веома креативан и симпатичан начин изводећи представу “Босна кроз хисторију”, док су ученици бх. допунске школе Бирмингена са богатим програмом од рецитације до пјесме пријатно изненадили присутне.

Манифестација је окончана наступом фолклорне групе Младост Босне из Бирмингена која је поново одушевила све присутне. Одјевени у народне ношње у неколико су наврата, сплетом игара уљепшали програм, под будним оком кореографа Фахире Хасеџић, а многобројна публика их је несебично награђивала аплаузом.

За наставак доброг расположења потрудиле су се наше вриједне домаћице које су опет надмашиле сва очекивања нудећи сва она јела која припадају поднебљу драге нам домовине.

За музички дио манифестације, заслуге иду нашем већ увелико познатом Сеферу Хаскићу. Делегати Босниа УК Нетворка су искористили прилику и уручили награду нашем музичару за двадесетпетогодишњи допринос у очувању босанскохерцегтовачке културне баштине у Великој Британији. Дружење се наставило до касно у ноћ, са пријатељима, породицом и познаницима.

Желимо да се захвалимо нашим драгим дамама из Бирмингена на предивно припремљној храни коју су спремиле за све наше драге госте. Све је било јако укусно и само за похвалити. Сви гости, укључујући насег амбасадора, те гости из Лондона, Цовентрија и Дербија су били напросто одушевљени.

Поштовани пријатељи, драги Босанци и Херцеговци,

Сретан Дан државности Босне и Херцеговине !

 

Преузето: Босниа УК Нетворк