Завршен је други Онлине Бизнис Форум о теми ‘Потенцијали и перспективе инвестирања у пољопривреду и производњу хране у БиХ’, а окупио је представнике бх. дијаспоре, локалних заједница, бх. подузетника и удружења из области пољопривреде и производње хране.

Представници владиног сектора истакнули су, у уводном дијелу, значај пољопривреде и улоге дијаспоре за даљу перспективу и будућност развоја БиХ.

– Улагање у сектор пољопривреде је апсолутно исплативо. Министарство за људска права и избјеглице БиХ примјетило је да постоје потенцијали за инвестиције у БиХ, али и значајни искораци кад је ријеч о улагању у тај сектор. Константно покушавамо охрабрити исељеништво из БиХ да улажу управо у тај сектор. Министарство је на располагању, као сервис, да би се такви кораци реализовали у пуном капацитету – нагласио је, у уводном дијелу, помоћник министра за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине Кемо Сарач.

Водитељица сектора за рурални и економски развој УНДП-а у Босни и Херцеговини Адела Поздер-Ченгић истакла је да пољопривреда и производња хране представљају битне области за развој бх. економије те су као такве и препознате у оквиру пројекта ‘Дијаспора за развој’.

– У сарадњи са дијаспором и локалним компанијама реализовали смо бројне пројекте који доприносе одрживом развоју, док је кроз пројект пружена подршка за организацију 19 пословних форума у сарадњи са партнерским општинама и градовима.

Кроз техничку подршку, подржали смо реализацију бројних инвестиција бх. дијаспоре који директно доприносе бољем животном стандарду у БиХ. Овај форум је одлична подлога за б2б састанке и конкретна прилика за умрежавање локалних компанија са представницима бх. дијаспоре, а уз подршку локалних заједница – казала је Поздер-Ченгић.

Улога локалних заједница од изузетне је важности, као подршка и сервис страним инвестицијама. Општина Јајце је у прошлој години уложила пола милиона конвертибилних марака у област пољопривреде да би мотивисала младе људе да се баве тим сектором и постала погодно тло за нове стране инвестиције. У 2021. години планиран је исти износ, за развој пољопривредног сектора на подручју општине Јајце.

– Наш циљ је да мотивишемо младе људе, да се баве пољопривредом. Сматрам да би ово требао бити и државни стратешки програм да би пољопривредна производња била дугорочно одржива. Бх. дијаспора је потентна и требамо им припремити конкретне програме подршке, у циљу економских бенефита. У општини Јајце имамо позитивне примјере успјешних привредника који су повратници у БиХ – рекао је начелник Општине Јајце Един Хозан.

Водитељица Одјела за промоцију улагања Агенције за унапрјеђење страних инвестиција у Босни и Херцеговини (ФИПА) Нина Побрић нагласила је да је БиХ погодно тло за стране инвестиције, те инвестиције бх. дијаспоре.

Додала је да највећи дио страних инвестиција долази из Европе. Аустрија, Хрватска, Србија и Словенија су водећи по питању инвестиција у БиХ те да је, више од 80 посто компанија које дјелују и раде у БиХ, задовољно пословањем и профитом које остварују у БиХ.

Све је већи број бх. дијаспоре и повратника који инвестирају у привреду БиХ, а пољопривредни и прехрамбени сектор је један од најинтересантнијих кад је ријеч о директним улагањима.

Директор фирме Воћар Пирамида Сулејман Селимовић одлучио је, након вишегодишњег искуства и ангажмана у Европи и Азији, да се врати у БиХ. Данас води успјешан бизнис, пласира производе на тржишта Аустралије, Њемачке, Шведске и Турске. Сматра да је БиХ изузетно погодна локација за инвестиције из пољопривредне производње и прераде хране.

Власник фарме Подхум и представник бх. дијаспоре Мате Омазић један је од позитивних примјера повратника који се бави сточарством, тачније органским узгојем говеда.

Они су први у БиХ регистровали француску пасмину говеда салерс, добили органске цертифицате по ЕУ стандардима и халал цертифицате. Власник фарме Подхум наглашава значај природних ресурса које посједује БиХ, а инвеститори могу искористити у свом пословању.

-Укупна инвестиција је износила око пола милиона конвертибилних марака. Примарно смо уложили у купњу врхунске генетике, а кроз поврат инвестиције смо у наредним фазама улагали у развој и друге фазе пројекта. Босна и Херцеговина има нетакнуту природу и изванредне потенцијале за развој пољопривреде, а дијаспора може бити кључни партнер у реализацији инвестиционих пројеката у пољопривреди – истакао је Омазић.

О томе колико су за умрежавање привредника из дијаспоре и домаћих фирми битне партнерске мреже настале у бх. дијаспори говорио је Ахмед Спахић, предсједник УО Пангеа мреже, која је основана 2014. године и тренутно броји више од 150 чланова.

-Визија Пангеа мреже је умрежавање бх. заједница и дијаспоре на нови начин, пружање менторске подршке младим људима у бх. дијаспори те умрежавање на политичком, економском и културном нивоу између БиХ и Њемачке. Наша основна улога је да стварамо повјерење, будемо инстанца за људе из бх. дијаспоре – објаснио је Спахић.

Битност умрежавања дијаспоре потенцирао је и Никола Бурић извршни директор организације и-дијаспора из Швајцарске, која пружа подршку социо-економским иницијативама у БиХ.

Истакао је да је прилика за инвестирање у органској производњи, обзиром да је тенденција производње органске хране у градовима све већа и људи се окрећу здравој, органској производњи.

-У Швајцарској смо идентификовали неколико сектора за инвестиције, пренос знања и умрежавање. Сектор пољопривреде нам је посебно интересантан јер посједује велике потенцијале. Већ смо почели са припремом базе, која ће касније омогућити умрежавање бх. и привредника из дијаспоре – казао је на крају излагања Бурић.

Први онлине Бизнис Форум организован у априлу ове године за представнике металског сектора већ је резултирао са двије инвестиције бх. дијаспоре у металски сектор у БиХ.

За други онлине Бизнис Форум регистровало се 130 учесника из осам земаља, а више од 60 компанија је организовало б2б састанке путем онлине платформе.

Онлине Бизнис Форум дио је ‘Дијаспора за развој (Д4Д), који је пројект Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине (БиХ) и Владе Швајцарске, у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ, у сарадњи са Сарајевском регионалном развојном агенцијом СЕРДА и партнерским општинама.

Извор: УНДП