ПРЕУЗЕТО: Фондација Босна и Херцеговина Футурес, 12.10.2019

Прошле недеље су наши студенти Милан Кусмук, Невена Кисин, Харис Арнаутовић, Али Мокајес, Селма Аличић и Момчило Амовић предвођени оснивачем Фондације Едијем Цустовићем посјетили Шведску. Имали су јединствену прилику да посјете Гетеборг и Штокхолм и уживају у више прилика за представљање свог рада и фондације, присуствовање мрежним догађајима, презентацијама и посјету неким сјајним компанијама као што су Google, Spotify, MatchAds, Sigrid Therapeutics i Softhouse Consulting, који нам је партнер и главни организатор свих посјета.

Ево како су наши студенти описали искуство:

Милан Кусмук рекао је сљедеће: „Google, Spotify, MatchAds, Sigrid Therapeutics i Softhouse су компаније које сам посјетио у посљедњих 7 дана. Фондација Босна и Херцеговина Футурес  заједно са  Softhouse Consultingom је организовала све те посјете за стипендисте БХФФ-а. Такођер сам добио прилику упознати чланове босанске дијаспоре на догађају умрежавања Softhouse & БХФФ у Штокхолму. Још један мрежни догађај одржан је у Гетеборгу. Мој главни закључак из неколико догађаја у посљедња два мјесеца је да босанска заједница постиже велике резултате у цијелом свијету. Ми у Фондацији радимо на томе да се та знања врате у Босну и Херцеговину.

Хвала свима на судјеловању, у Softhouse-u што сте нас угостили и БХФФ-у што сте ми пружили прилику да присуствујем свим тим догађајима. Посебна захвала  Химзи Мусићу  и  Едију (Едхем) Ћустовићу  за посљедњих 7 дана! “.

Ево шта је други студент, Али, рекао: седам дана иза, преко 4000 километара пређених, нова пријатељства су кована, а стара се додатно учвршћују. Заједно са мојим пријатељима и колегама из БХ Футурес фондације имали смо прилику присуствовати догађајима, умрежити се, упознати десетине инжењера, предузетника и професионалаца; који се баве политиком, правом, економијом, медицином … Поврх тога посјетили смо и сазнали више о сљедећим компанијама: Softhouse Consulting, Google, Spotify, Sigrid Therapeutics AB, Sweden Foodtech, MatchAds Oh, а многи од горе споменутих професионалаца поријеклом су из Босне и Херцеговине и то је најнеобичнија чињеница са овог путовања и стварно ми је драго и почаствован сам што сам имао прилику учествовати. Још једном хвала  Фондацији Босна и Херцеговина Футурес  на шанси да будем дио тога, а хвала и Softhouse што су нас угостили у Шведској.

Коначно, стиже и кратко обавештење Момчила који је рекао: „Моје колеге и ја имали смо јединствену прилику за слушање презентације Googlea у главном граду Шведске, Штокхолму, у   канцеларији Softhouse Consulting. Расправљали смо о рачунарству и будућности апликација. Желим захвалити БХФФ-у која нам је пружила ову прилику! “.

Нема сумње да је било сјајно искуство сазнати више о технологији у Шведској. Фондација Босна и Херцеговина Футурес с поносом организује овакве догађаје да њихови студенти науче нешто ново и имају прилику пренијети знање натраг у нашу земљу.