Федерално министарство околиша и туризма информише јавност да је наша земља добила ознаку #SafeTravel дестинације, Свјетског вијећа за туризам и путовање (WTTC), након што је преузела и усвојила њихов КОВИД-19 водич и смјернице, у којем су детаљно разрађени кораци и поступања током пандемије у индустрији туризма.

Суочени смо с тешким стањем у земљи у погледу пораста обољелих од KОВИД-а и тешком економском ситуацијом за све привредне субјекте у туризму, међутим и друге земље су у сличној ситуацији. Упркос пандемији, ми у туристичкој индустрији не можемо чекати и надати се да ће се ствари побољшати саме од себе. У том смислу, будући да овај сектор биљежи велики постотак радне снаге наша је дужност заштитити све туристичке раднике, њихове породице али и туристе, како домаће, тако и међународне, а то се постиже, између осталог, усвајањем препорука свјетске организације, лидера у туризму.

Добивањем међународне ознаке #SafeTravel дестинације, Свјетског вијећа за туризам и путовање (WTTC), Босна и Херцеговина као држава показује да је одлучна да се позиционира на међународном тржишту, као и да прати свјетске трендове када је туризам у питању. Ово је први, али кључни корак у постизању опоравка туристичке индустрије и враћању повјерења међународним путницима у сектор туризма.

Федерално министарство околиша и туризма се захваљује УСАИД-овом пројекту Туризам на помоћи коју је пружио ентитетским владама, дистрикту Брчко и Вијећу министара БиХ да израдимо, развијемо и усвојимо неопходне протоколе и омогућио нам добијање ознаке #Сафе Травел.

Наредни корак је да осигурамо да сваки члан туристичке индустрије, односно упосленици, буду оспособљени за рад у складу са протоколима. Овом приликом позивамо послодавце и упосленике из индустрије туризма, да похађају курсеве везане за Ковид водич и протокол Свјетског вијећа за туризам и путовања, које је развио УСАИД Туризам, а који су у складу како с нашим здравственим и сигурносним протоколима, тако и са међународном ознаком о сигурном путовању.

Покажимо свијету не само да смо добили #SafeTravel ознаку, већ да наши запосленици у туризму разумију, а да компаније послују у складу с добивеном ознаком.

Преузето: Федерално министарство околиша и туризма