Амбасадор Босне и Херцеговине у Норвешкој, Недим Макаревић, покренуо је видео серијал на YouTube каналу под називом “Јачајмо БиХ”, а који ће се бавити првенствено економијом и дијаспором.

Како истиче, циљ пројекта је да јавности приближи ове двије теме кроз призму значаја босанскохерцеговачки дијаспоре, њене историје, тражења синергије између дијаспоре и матице, али и фокуса на економију коју амбасадор Макаревић сматра веома важном можда и најважнијом компонентом у поправљању свеукупне ситуације у Босни и Херцеговини.

Говорећи о овом пројекту истиче да ће једно задовољно друштво које има знатно већу просјечну плату и економску сигурност, врло лако и брзо ријешити и остале проблеме. Он предлаже циљану и интензивну сурадњу са нашим пословним људима у дијаспори.

“Ми би се требали као прво усредоточити на привредне субјекте који воде наши људи у страним земљама. Постоји више разлога зашто је то паметна стратегија. Прије свега, наши људи имају велики трпни моменат за све потешкоће које Босна и Херцеговина има и недостатке који су нажалост присутни када се ради о страним инвеститорима. Наши људи који су наравно свјесни тога и спремни су да у тим околностима сарађују и привређују”, рекао је Макаревић.

“Кроз примјер Норвешке се види да је такав један приступ реалан, наводи Макаревић, који у једном од видеа у оквиру серијала ‘Јачајмо БиХ’ показује како је то урађено са Удружењем привредника у Норвешкој које се повезало с удружењем привредника у Босни и Херцеговини прије три године, након чега је дошло до знатног повећања извоза”, наводи се.

Он такођер наглашава да је то само један од могућих видова сарадње и да постоји читав низ приступа, начина и могућности како и на који начин се може побољшати синергија између бх. грађана у домовини и у дијаспори. Видео серијал је замишљен да иде свакога петка навечер у 20 сати и да третира по једну од актелних тема у споменутим областима.

Преузето: Moja BiH