Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства безбједности, једногласно је донио  Одлуку о измјенама и допунама Одлуке о прописивању додатних услова за улазак странаца у Босну и Херцеговину, чиме се жели поједноставити улазак странаца, избјећи угрожавање здравља грађана и очувати привреда у БиХ.

Измјенама и допунама Одлуке прописује се да странци  могу ући у БиХ уколико на граничном прелазу предоче негативан налаз ПЦР теста или брзог антигенског теста на вирус САРС-КоВ-2, не старији од 48 сати уколико долазе из земаља Европе, а уколико долазе из других земаља, тестове који нису старији од 72 сата до доласка на гранични прелаз БиХ.

Такође, одобрен је улазак странцима у БиХ уз предочену потврду да је вакцинисање са двије дозе вакцине против Ковида-19 завршено прије најмање 14 дана од доласка на гранични прелаз, односно да је лице вакцинисано једном дозом прије 14 и више дана од  доласка на гранични прелаз, ако се ради о вакцини која се прима у једној дози.

Дозвољен је и улазак у БиХ странцу са потврдом љекара да је преболио болест Ковид – 19 у периоду од 14 до 180 дана, прије доласка на гранични прелаз БиХ.

Без испуњавања ових мјера у БиХ могу ући дјеца старости до седам година, која путују у пратњи родитеља или старатеља који посједују један од четири тражена доказа, као и странци са одобреним привременим или сталним боравком у БиХ, уколико се враћају у Босну и Херцеговину након изласка и боравка само у Црној Гори, Републици Хрватској и Републици Србији, под условом да укупан боравак у овим државама није трајао дуже од 48 сати од напуштања територије БиХ, што се доказује отиском излазног, односно улазног печата у путној исправи странца.

Такође, без испуњавања ових мјера могу ући и странци, држављани Републике Турске који свакодневно прелазе границу БиХ ради извођења радова на изградњи моста Рача у оквиру изградње аутопута Сарајево – Београд – Сарајево према списку особа који ће Министарство комуникација и транспорта  доставити Граничној полицији БиХ.

Ова одлука ступа на снагу даном доношења и биће објављена у „Службеном гласнику БиХ“.

Подсјећамо да и даље на снази остају раније одредбе којима се, између осталог, омогућава улазак у БиХ држављанима сусједних држава Србије, Хрватске и Црне Горе без предочавања ПЦР/брзог антигенског теста или потврде о вакцинисању, односно о пребољелој болести Ковид-19.

Преузето: Савјет министара БиХ