Амбасадор Босне и Херцеговине у Краљевини Данској Емир Пољо и директор Свјетске здравствене организације (СЗО) за Европу др Ханс Хенри П. Клуге састали су се 10. фебруара 2021. године у сједишту СЗО за Европу у Копенхагену и разговарали о актуелној епидемиолошкој ситуацији у Европи и западном Балкану. Фокус разговора био је на мјерама заштите које СЗО подузима у сарадњи са земљама Европе, укључујући Босну и Херцеговину.

Амбасадор Пољо се захвалио директору Клугеу на пријему и досадашњој сарадњи коју ова организација има са Босном и Херцеговином, а посебно због чињенице да је Босна и Херцеговина изабрана као прва земља западног Балкана којој ће бити достављене вакцине из програма COVAX. Истакнуо је да је Босна и Херцеговина, као чланица СЗО, чврсто опредијељена и спремна, као и до сада, уско сурађивати и слиједити све препоруке ове здравствене организације. Он је пренио домаћину овог сусрета да је Босна и Херцеговина од самог почетка крајње озбиљно схватила опасност од пандемије корона вируса и подузела све потребне рестрикцијске мјере како би се зауставило ширење. Амбасадор је изразио наду да ће др Клуге у најскорије вријеме посјетити Босну и Херцеговину и увјерити се у успјешно руковођење кризом пандемије коју спроводе власти наше земље на свим нивоима. Он је на крају изразио наду да ће прва испорука Фајзерових вакцина бити достављена како је и планирано, а најдаље до краја фебруара ове године.

Директор СЗО за Европу др Ханс Клуге је истакнуо да је Свјетска здравствена организација врло свјесна тренутне епидемиолошке ситуације у Босни и Херцеговини и да ће учинити све како би се убрзао процес да наша држава добије потребне вакцине против КОВИД-19. Визија СЗО јесте да се нико не оставља у зачељу. СЗО је дан раније потписала уговор у висини од 7.3 милиона еура са Европском комисијом за потребе пет земаља западног Балкана укључујући и Косово, како би ојачали здравствени систем у овим земљама и њихову борбу против КОВИД-19. Европска комисија, као и СЗО, подржава да земље западног Балкана што је прије могуће добију потребне вакцине против КОВИД-19 а координатор ЕУ за Западни Балкан по овом питању је министар вањских послова Аустрије Alexander Schallenberg. Такођер је дана пуна подршка доктору Fabiju Scanou који преузима дужност представника СЗО у Босни и Херцеговини.

Др Клуге је истакао да је повећана производња Pfizer/BioNTech вакцина, који сада производи и компанија Санофи. Изразио је очекивање да, поред других изазова, БиХ у врх својих приоритета у овом тренутку постави здравство и здравствени систем. Истакнуо је да БиХ има прилику, заједно са другим земљама западног Балкана да се пријави за грантове који су намијењени за дигиталну здравствену стратегију. Напоменуо је важност придржавања рестрикција и упозорио како не смијемо посустати од придржавања мјера које су уведене, поготово због појаве нових варијанти короне вируса. Такођер је додао да је информисан о томе како се грађани БиХ суочавају с овим проблемом и изразио жељу да званично посјети Босну и Херцеговину.