Бх. писац, публициста и сценариста Александар Хемон добитник је награде “John Dos Passos” за књижевност за 2020. годину. Ријеч је о главној књижевној награди коју сваке године додјељује Универзитет Longwood iz Farmwillea у Вирџинији.

Хемон је познат по кратким причама и романима који истражују питања изгнанства, идентитета и дома кроз ликове извучене из властитог искуства с расељавањем. Његова дјела често се баве југословенским ратовима, родном Босном и Херцеговином или Чикагом, који је постао његов дом када је избио рат у његовој земљи и добио је статус политичког избјеглице у Сједињеним Америчким Државама.

Најпознатији Хемонови романи су “Човјек без прошлости” и “Пројект Лазарус”.

Заједно с Давидом Митчелом и Ланом Вачовски написао је сценариј за филм “Матриx 4”, који би требао бити објављен крајем 2021. године.

Награда “Јохн Дос Пассос” за књижевност најстарија је књижевна награда коју додјељују колеџ или универзитет у Вирџинији. Додјељује се недовољно цијењеним писцима чији рад нуди продорне, оригиналне коментаре на америчке теме, експерименте с формом и обухвата читав низ људских искустава.

“Читати Хемона значи преживјети удар грома. Његово писање, било да је ријеч о фикцији или не, није само остало у мени, промијенило ме, изазвало ме да видим свијет изнова”, рекао је Brandon Haffner, доцент енглеског језика у Лонгwооду и предсједавајући одбора за додјелу награде “Dos Passos”.

Хемон, тренутно професор креативног писања на Универзитету Принцетон, изабран је у ужем избору шест финалиста које су номиновали чланови жирија за награду “Dos Passos”. Побједник добија хонорар и традиционално се на прољеће чита у кампусу Longwooda.

Преузето: bhrt.ba