Борис Љубоје у потрази за бољим послом, перспективнијом будућности, одселио је из Босне и Херцеговине у њемачки град Улм, а сада је изабран у Градску скупштину тог града. Каже да разлог његовог одласка из БиХ није другачији него код других младих људи. – Дипломирао сам на Факултету политичких наука у Сарајеву 2013. године и од тада сам радио помало у струци, али то је све било недовољно, а моје незадовољство је расло.

Одлучио сам да ћу радије у некој перспективној земљи почети све испочетка, него остати и чекати на неке боље дане у Сарајеву који никако да дођу. Тако сам коначно спаковао кофере и дошао у град Улм у мају 2016. године и започео нови живот – прича Љубоје за Фактор.ба. Каже да је почетак био веома тежак. – Нови свијет, други менталитет и без знања њемачког језика, било је јако тешко, али сам чврсто одлучио да повратка нема и да морам издржати. Сваки дан након посла сам учио језик и трудио се да што боље упознам људе и околину, како бих се што прије и што боље интегрисао.

У једној интернационалној компанији сам почео радити као обичан радник за минималну плату, а већ за годину сам постао шеф смјене и већ поприлично добро говорио њемачки језик – каже Борис. Истиче да је након три године достигао “Ц1” степен познавања језика чиме су му се отворила врата за боља радна мјеста и нове прилике. – Моје амбиције су порасле, желио сам да радим у струци или бар нешто што је слично мојој струци.

Одушевили су ме њемачки програми за интеграцију, усељеничка политика и савршеност система да сваког појединца успјешно интегрише. Тако сам се активно укључио у сличне организације и градио свој лични пут у тој области – прича суговорник. Борис истиче да се увијек трудио да буде најбољи представник своје земље било гдје у свијету. – Заправо цијела прича око уласка у Градску скупштину је заснована на имиграцијској политици. Држава Њемачка сматра да ће за десет година 50 посто цјелокупног становништва у Њемачкој имати страно поријекло. Стога су одлучили да већ сада, новим пројектом, додају 12 чланова са страним поријеклом и да тако изравно интегришу странце у високу политику.

Њемачка је, као што је познато, врло стабилна, озбиљна и уређена држава и њихова влада размишља по минимум двадесет година унапријед како би унаприједили друштво и економију. Имао сам једноставно довољно квалификација и среће и прошао сам бирање одборника и постао дио једне лијепе приче. Али наравно ово је тек почетак. Тек су пред Градском скупштином велики пројекти у којима ћу и ја учествовати – појашњава Љубоје. Каже да му је намјера да остану у Њемачкој да даље гради пут којим је кренуо. Тренутно не размишља о повратку у БиХ.

 

Преузето: vecernji.ba