Ахмед Линдов је прије седам дана привремено преузео дужност делегата као замјеник представнице норвешке области Вест-Агдер.
Прије седам дана Ахмед Линдов, Босанац и Херцеговац рођен у Сарајеву, који је као беба доспио у Норвешку, ушао је у Скупштину Краљевине Норвешке као делегат.
Дужност делегата је преузео као замјеник представнице области Вест-Агдер, Кари Хенриксен. Он ће функцију заступника обављати мјесец дана, а можда и дуже. У овом периоду, функцију заступника Ахмед Линдов обавља у пуном капацитету. Тако је он, као политичар које је рођен у Босни и Херцеговини, постао и први Босанац који је ушао и Норвешку државну скупштину у њеној хисторији.
– Овај јануар 2023. ми је заиста почео сјајно. Неколико дана након што сам обиљежио свој тридесети рођендан, ја и моја ханума смо постали родитељи по први пут. Само неколико сати послије тога сам, по први пут, засјео у Парламенту Норвешке као привремени парламентарац. Ушао сам у овај представнички дом, јер сам добио могућност да током јануара мијењам колегицу која је стални члан парламента. То мени је велика част и привилегија тако да ћу овај јануар памтити читавог живота, каже Линдов.
Како је било на првом уласку у Парламент, питам, покушавајући дознати више детаља.
– Тај дан сам се осјећао као да сам најпопуларнији у парламенту. Многи су долазили да ми честитају и мој улазак у Парламент као делегата, а и рођење дјетета и то што сам постао отац. Морам додати да је то био и посебан осјећај: ја сам правник по струци, а сада сједим на мјесту гдје се сви доносе сви норвешки закони. Иако сам овдје привремено, мијењам колегицу и заступницу Кари Хенриксен ја ћу у овом периоду бити заступник у пуном капацитету.
Како ће изгледати твој радни дан, питам Ахмеда.
– Биће то радни дан баш као и сваког другог заступника. По овој функцији ја сам истовремено и потпредсједник парламента. Такођер ћу присуствовати и другим сједницама разних комисија и одбора. А радит ћу и у најважнијој комисији, која ради на допунама и унапређењу норвешког Устава. Овај посао ћу обављати баш као и сви други парламентарци. Покушат ћу и да поставим нека питања и тачке који ће унаприједити живот досељеника, па тако и наших који живе у овој земљи!
Током овог разговора, Ахмед Линдов је посебно истакао велику подршку искусне политичарке и чланице парламента у неколико посљедњих сазива Кари Хенриксен, коју он мијења у Парламенту док је одустна.
Она ми је много помогла као политичару, а посебно сада кад је мијењам као заступницу. Због тога јој дугујем велику захвалност.
Ахмед Линдов је члан Норвешке радничке партије, предсједник је градског одбора ове партије у свом мјесту гдје живи, Квинесдал комуни, на југу Норвешке. Он је истовремено и кандидат за начелника ове општине на наредним локалним изборима који ће одржати у септембру ове године. Он је стално ангажован и у организацијама Босанаца у Норвешкој, а тренутно обавља дужност предсједника Босанско-норвешке привредне коморе.
Једно од неизбјежних питања је било и гдје је наша омладина и зашто нема младих Босанаца и Херцеговаца у јавном животу и политици.
– Ех, то је питање на које ја тешко могу одговорити. Доста је наших младих, моје генерације, који су одрасли у Норвешкој. Многи су успјешни у својим каријерама, али их веома мало има у јавности. Због чега је то тако, тешко да имам одговор. Опћенито, наши су веома лоши у промицању демокрације, а веома их је мало у политици. Питам се да ли је то неки урођени страх од ангажмана, јавног иступања или нешто треће. Нисам далеко од помисли да на то утиче и лош имиџ политичара у БиХ, казао је.
Можда овај најновији примјер позитивног политичког ангажмана Ахмеда Линдова подстакне босанскохерцеговачку омладину на озбиљнији јавни и политички ангажман наших младих. Ове године, која броји прве дане јануара, навршава се и тридесет година откако је велика већина Босанаца и Херцеговаца стигла у Норвешку бјежећи од агресије и рата. Можда је, након дугогодишњег боравка вријеме да се наша омладина коначно експонира у јавном животу ове земље која је пружила уточиште и њима и њиховим најближима.
Истог дана када је ваш репортер посјетио Ахмеда Линдова на његовом радном мјесту у Парламенту Краљевине Норвешке, овај највиши представнички дом је посјетио и амбасадор Босне и Херцеговине Бакир Садовић. Том приликом, амбасадор Садовић се сусрео са предсједником Парламента Краљевине Норвешке, Масудом Гхарахкханијем. Том приликом, разговарали су о могућности унапређења билатералних односа између двије земље. Посебан акценат су ставили на развој парламентарне сарадње Босне и Херцеговине и Норвешке у наредном периоду.
У склопу овог боравка у Парламенту Норвешке, амбасадор се сусрео и са Ахмедом Линдовом.
Преузето: МојаБиХ