Велики број етаблираних научника и стручњака из дијаспоре из цијелог свијета, у настојању да размијене идеје и стварају нове иницијативе, окупит ће се од 1. до 4. јуна 2023. године у Тузли на 14. по реду годишњим Данима БХАААС-а у Босни и Херцеговини.

Организатор догађаја је Босанскохерцеговачко-америчка академија умјетности и наука (БХАААС), која од свог оснивања 2007. године ради на успостављању и јачању веза између босанскохерцеговачких научника, умјетника и професионалаца у дијаспори те изградњи мостова сарадње с Босном и Херцеговином и широм регијом.

Програм конференције ће се састојати од излагања истакнутих стручњака и студената на низу симпозија, посебних сесија, округлих столова и радионица, а овај научни програм пратит ће многи умјетнички и културни догађаји. Циљ Дана БХАААС-а је да потакне интеракцију између учесника и да промовише значајне могућности умрежавања.

“Ближи се почетак највећег научног догађаја у Босни и Херцеговини. Сада имамо прилику да будемо домаћини овог изванредног скупа стотина стручњака свјетске класе у Тузли, једној од најстаријих босанских урбаних заједница. Четверодневно окупљање које смо заказали за почетак јуна бит ће прилика да сви учесници подијеле своје знање, науче нешто ново, умреже се и стекну нова пријатељства. Заједно можемо послати поруку да је будућност заснована на знању и размјени идеја и да је то једини и најбољи начин да професионалци допринесу друштву и учине живот бољим”, поручио је Амер Смајкић, предсједник БХАААС-а.

У склопу овогодишњих Дана БХАААС-а бит ће одржана 24 симпозија, а међу њима је највећи број оних из области медицине на којима ће бити изложена најновија достигнућа у медицинској пракси уз хандс-он тренинге и практичне радионице.

“Постигнути напредак у медицини ће свим присутнима омогућити да расту као стручњаци за здравствену заштиту те да буду бољи научници и лидери у својим областима. Програм медицинских симпозија је креиран тако да здравствени радници уче, да буду ментори, те да се повежу и умреже са својим колегама”, поручили су организатори.

БХАААС-ов одјел за природне и техничке науке ће организовати седам стручних симпозија из свих области инжињерства и информационих технологија те два специјална догађаја која ће окупити стручњаке из области хемије и биотехнологије. Поред тога, студентима се нуди богат садржај који укључује и цјелодневну радионицу из компјутерског моделирања.

Један од програма бит ће и програм Одрживог развоја БХАААС-а који и ове године приступа развијању инклузивног, отпорног и одрживог напретка кроз интердисциплинарност, подстичући научно-истраживачке публикације.

Стручњаци из области економије, архитектуре, урбанизма, грађевинарства, енергетике и шумарства, поред научних презентација, имат ће прилику присуствовати и специјалним сесијама.

Неке од њих су управљање и смањење ризика усљед катастрофа у сарадњи са Вијећем за регионалну сарадњу Југоисточне Европе Европе (РЦЦ), Green Design Biennale, панел дискусија о стандардима урбаног зеленила у сарадњи са Асоцијацијом пејзажних архитеката, одрживост хотелских објеката социјалистичког периода у сарадњи са Архитектонским факултетом у Сарајеву, као и Форум о новом европском Баухаусу.

Уз напомену да ”Дане БХАААС-а у БиХ” подржава Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине у оквиру својих надлежности за исељеништво.

Програм је доступан на: https://bhaaas.org/tuzla-2023/program-by-location-and-days/

Извор: бхааас.орг