С циљем размјене знања и јачања веза између стручне и научне дијаспоре и Босне и Херцеговине, у Тузли је у периоду од 1. до 4. јуна 2023.године одржана годишња научна конференција Босанскохерцеговачко-америчке академије умјетности и наука (БХАААС) ”14. Дани БХАААС-а у БиХ”  уз подршку Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине.

На пресс конференцији у поводу одржавања скупа, уприличеној у петак, 2. јуна 2023. године, у Ректорату Универзитета у Тузли, говорио је министар за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине Севлид Хуртић. У свом обраћању поздравио је одржавање ове традиционалне конференције, те истакао важност новчане подршке коју Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине пружа одржавању ове научне конференције. Додао је да је његова идеја да бх. еминентни стручњаци из свијета, у наредном периоду одрже предавања на клиничким центрима у Босни и Херцеговини. ”То даје прилику младим медицинарима и докторима да науче нешто ново, сходно знањима и вјештинама које ће им пренијети стручњаци из свијета, који су поријеклом из Босне и Херцеговине. Сматрам да је у овом моменту за нашу земљу изузетно потребно унаприједити лијечење жена и дјеце. Такођер, приоритет и фокус мора остати на даљњем развоју образовног система”, казао је министар Хуртић.

Према ријечима предсједника БХАААА др. Амера Смајкића, конференција је окупила 254 предавача из 13 земаља, а одржано је  25 симпозија од чега 15 из медицинских наука, 7 из техничких, 1 из одрживог развоја, 1 из хуманистичких и друштвених наука и 1 симпозиј за студенте медицине. Све је попраћено са још 10 специјалних догађаја, радионица и округлих столова, те 2 умјетничке изложбе. Ове године је забиљежен рекордан број регистрованих посјетилаца, чак 800.

На свечаном отварању скупа у петак, 2. јуна 2023.године у Народном позоришту у Тузли, поред предсједника др. Амера Смајкић, обратили су се и Зијад Лугавић, градоначелник Тузле,  Весна Братовчић проректорака на Универзитету у Тузли и Михаелу Марфијy, амбасадор САД у БиХ. Приликом отварања, додијељене су плакете новим почасним члановима из САД-а и Босне и Херцеговине: Рону Хавиву, америчком фоторепортеру чије су ратне фотографије из Хрватске и БиХ обишле свијет, Адину Хебибу,  академском сликару који сликарством промовише БиХ, Мирсади Хукић, научници специјалисткињи микробиологије и  чланици Европске академије наука, и др. Мирсаду Кацили,  истакнутом кардиохирургу у БиХ

Др. Смајкић је истакао како је мисија БХАААС-а унаприједити умјетност и науку између Сједињених Америчких Држава и Босне и Херцеговине, те додао да БХАААС настоји створити прилике за слободну размјену идеја и знања и да су успјели створити платформу са научницима и умјетницима који теже изврсности, додавши да су скупови ”Дани БХАААС у БиХ” круна свега што ради ова највећа организација академске дијаспоре из БиХ.

Више информација о овом скупу доступне су на:

https://www.facebook.com/BHAAAS

https://bhaaas.org/