У  организацији Севдах збора „Роса“ у препуном СиТи театру у Љубљани одржано је „Вечер севдаха“ , свој први самостални цонцерт на којем су гости били и Градски хор из Бихаћа и ансамбл “Шадрван” из Ријеке. Била је то прилика да се исприча једна словенска, љубљанска прича о севдалинци али и једном женском збору који пјева у оквиру  КУД-а “Роса”, друштва за промоцију босанскохерцеговачке културе.

Севдалинка, пјесма која се пјева и гласом и душом Босне и Херцеговине, жива је присутна и у Словенији. Прихватили су је и многобројни Словенци, осјећајући у њој откуцаје  својих срца.

Иначе, Севдах збор “Роса”,  већ двије године пјева и зрачи одсјајима богатијег живота у којем нас узвисују и најмањи трептаји свакодневице.

Пјевали су на пробама, сусретима и концертима у Љубљани, Копру, Сарајеву, Бихаћу, у Друштву босанскохерцеговачког и словенског пријатељства “Љиљан”, на смотри у Тухељским топлицама, у програмима Телевизије Љубљана, на обиљежавању Дана државности БиХ у Љубљани.

Како кажу чланови збора, пјевају за себе али и за друге, јер севдалинка је истичу душа која увијек тражи другу душу, као што роса тражи листове и латице цвјетова.

Керим Диздар, оснивач овог културно-умјетничког друштва каже како је жеља за афирмацијом културне баштине БиХ кроз народне пјесме резултирало да хор “Роса” и заживи у Љубљани, како би између осталог то постало и мјесто мјесто дружења пријатеља из БиХ и Словеније. У почетку, истиче Диздар било је  скепсе али захваљујући Мајди Џинић, предсједници КУД-а Роса окупио се довољан број заљубљеница у севдах, којима се, као стручни вођа, придружио и проф. Саша Чано (првак Љубљанске опере), да би за релативно кратко вријеме хор довео на завидан умјетнички ниво. Услиједили су запажени наступи у Љубљани, Бихаћу, Сарајеву, Копру, Тухељу.

И тако, једна прича о севдаху у Љубљани и Словенији почиње да живи у љепоти али и језику јер овај хор својим дјеловањем се залаже и за љепоту језика, преводећи поједине севдалинке и на словенски језик, казујући их, заједно и са другим стиховима, између појединих програмских цјелина, као најљепши вез.