Животне приче успјешних људи увијек интригирају јавност, а с посебном пажњом се прате успјеси Босанаца и Херцеговаца у свијету. Једнако је интересантна судбина Сарајлије Данијела Барача, која је кренула од класичне музике, а стигла до трона технолошког свијета.

Данијел је дјетињство и младост провео у Сарајеву, гдје је студирао Машински факултет Сарајево. Школовање је наставио похађањем индустријско-пословне администрације на Munich School of Commerce & IТ, потом своје усавршавање наставља на Менло College у срцу Силицијске долине. Такођер, је провео је неко вријеме на Станфорд Университy фокусирајући се на иновације, предузетништво и напредно управљање пројектима.

Сарајелија који данас живи у Сан Франциску, каријеру у класичној музици напустио је да би освојио технолошку индустрију.

Године 2003. постао је први из Босне Херцеговине и један од првих из региона који је радио у Google, помажући у ширењу њихових услуга на југоисточну Европу. Од свог дјетињства у Сарајеву до Силицијске долине, Данијел врло добро зна шта значи борити се и превазићи тешка времена.

Бивши извршни директор за производе, плаћања и ризике у Google, Paypal. eBay, Rok, тренутно је савјетник у YамаPаy, Universal Giving Гивинг. Радио је пет година на позицији сениор адвертисинга и финансија у Гооглеу (САД/Ирска), а годину и по дана је био на позицији сениор менаџера одјела “Product and Cosumer Risk” у ПаyПалу.

Такођер, пет година је радио као Глобал Head of Payments у еBay (САД/Швицарска), а неко вријеме је радио и у софтверској компанији Blackbaud вриједној три милијарде, као и у компанији Року вриједној 28 милијарди. Данијел је тренутно савјетник у YаммаПаy и УниверсалГивинг, непрофитној организацији у Сан Франциску, која између осталог помаже жртвама калифорнијских пожара и пандемије.

Овај Босанац има преко 20 година искуства у управљању глобалним производима, операцијама, системима плаћања и ризика у САД и Европи. Пројекти и системи које је надгледао мјере се у милијардама долара прихода.

Данас је динамичан и иновативан лидер који потиче раст на раскрсници технолошких иновација и регулисаних финансијских услуга. Барач помаже младима у домовини кроз менторски програм Босниа & Херзеговина Futures Foundation.

Преузето: klix.ba