Вођен чињеницом да многи стручњаци изражавају различите ставове по питању демократије у државама гдје се говори неколико језика, Ненад Стојановић у својој књизи “Multilingual Democracy: Switzerland and Beyond”” нуди другачије објашњење на ову тему.

Ненад Стојановић, професор политичких наука на универзитету у Женеви, објавио је у јуну ове године књигу под називом “Multilingual Democracy: Switzerland and Beyond”, у слободном преводу Вишејезична демократија: Швицарска и даље. Ненад је рођен у Сарајеву, а дужи период свог живота живи у Швицарској.

Вођен чињеницом да многи стручњаци изражавају различите ставове по питању демократије у државама гдје се говори неколико језика, Ненад је у својој књизи понудио другачије објашњење на ову тему.

“Разни интелектуалци, почев од енглеског филозофа John Stuart Mill-а средином 19. вијека па све до белгијског академика Philippe Van Parijs–а, тврде да је скоро немогуће имати одрживу демократију у друштвима гдје људи говоре различите језике и припадају различитим нацијама. Инспирација за моју књигу је израсла управо са идејом да тако не мора бити. Све зависи од избора институција, на примјер изборног система, те специфичног контекста (историја, географија, култура) сваке земље.” – изјавио је Стојановић за и-платформ.

Повлачећи паралелу између Босне и Херцеговине тачније држава Балкана и Швицарске могу се установити и разлике и сличности када је у питању вишејезичност и демократија.

“Разлика је у томе што у многим дијеловима Балкана на примјер у БиХ, али не на Косову и Македонији, људи говоре истим језиком или веома сличним језицима. Сличност је у томе да је друштво ипак подијељено на етничке групе које без обзира на сличан језик гледају различите ТВ станице, слушају радио и читају новине, то јест живе одвојено а не заједно, а то је нешто што отежева одрживу демократију.” – појашњава Стојановић.

Швицарска је земља са четири службена језика, гдје су од двадесетишест кантона три вишејезична. Релативно мала земља, а једна је од најразвијенијих земаља свијета. Питали смо Ненада колико је тачно виђење Швицарске као савршене земље.

“Швајцарска је земља која је упркос језичких разлика успјела да постане једна од најстабилнијих демократија на свијету, захваљујући јаким центрипеталним институцијама, као што је директна демократија.”

Један од коментара на књигу “Multilingual Democracy: Switzerland and Beyond”каже: “Гдје лежи тајна успјеха швицарске вишејезичне демокрације? Не у начину на који примјењује консоцијацијски модел, већ у начину на који одступа од њега. У овој поучној књизи Ненад Стојановић користи своје темељито познавање финог зрна швицарских институција, своје оштро разумијевање механизама на дјелу и своје познавање из прве руке са сличним изазовима другдје како би утврдио ову неортодоксну тврдњу — и како би извукао лекције које могу бити од велике вриједности на многим другим мјестима у Еуропи и свијету.” – Philippe Van Parijs-, Свеучилиште у Лоуваину.

Преузето: i-platform.ch