У оквиру програма Пријенос знања стручњака из исељеништва/дијаспоре у јавне установе и институције у Босни и Херцеговини који проводи Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, данас 21.12.2023. године је у Управи Града Сарајева одржана прва радионица др. Хариса Пиплаша, стручњака за урбано планирање.

Др Пиплаш тренутно води депармент за архитектуру и урбанизам у Integrated Urban Solutions Global сектор Drees&Sommer, једној од водећих европских компанија за интердисциплинарни развој, планирање и имплементацију иновативних пројеката из области дигиталног планирања простора, паметне архитектуре и одрживог урбанизма са 4.800 запослених у 46 земаља широм свијета. Кроз пројекте интегрирају знање разних инжењера, социолога, антрополога и економиста тако да њихово просторно рјешење има јаку еколошку, социјалну и економску базу.

Гостујући је доцент на ETH Цирих и ХфТ Штутгарт, te ради као Сениор експерт за УН-Хабитат. Иницијатор је више стручних и научних пројеката између Њемачке, Аустрије, Швајцарске и Босне и Херцеговине те дописни члан БХАААС-а. Добитник је признања „Босанац године у Швајцарској 2023. године. Своје знање и исксуство радо преноси у Босну и Херцеговину, те кроз пројекат Министарства наставља и интензивира свој дугогодишњи ангажман у Босни и Херцеговини. На радионици је присуствовало преко 30 људи, представника Градске управе, Градског вијећа, Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, Пољопривредног факултета, Фармацеутског факултета, Факултета за криминалистику, криминологију и сигурносне студије и других високошколских установа те представници невладиног сектора. Тема радионице била је „Tech4Green иницијатива“.На почетку радионице, Јасмин Адемовић, предсједавајући Градског вијећа, захвалио се Министарству за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине које организује овакав програм пријеноса знања наших стручњака те нагласио да би реализација овакве иницијативе створила преуслове за успоставу модерне научно-истраживачке и техничке инфраструктуре с циљем да се све важне информације ставе под један кишобран, а како би се олакшало грађанима да брже и ефикасније долазе до потребних података.

Др. Пиплаш се такођер захвалио Министарству за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, рекавши да се са задовољством одазвао позиву, истакавши како је диван осјећај знати да институције имају овакве програме преноса знања и искустава.

Нагласио је да је „Tech4Green иницијатива“ јако значајна за Сарајево, одговара на питање гд‌је је Сарајево за 40 година те нагласио да би реализација ове иницијативе била кичма развоја града.

Иначе, др. Пиплаш ће у периоду од 21.12. до 29.12.2023. године, држати предавања у Управи Града Сарајева.21