Организатор овог веселог дружења је FC Bossy Liverpool, који обиљежава 30 година рада и спајања људи нашег поријекла кроз спортске и друге друштвене активности.

Босанскохерцеговачка заједница у Сиднеју је протекле бајрамске дане провела у изузетно добром и веселом расположењу. Након велике бајрамске свечаности организоване од стране Исламске заједнице Босне и Херцеговине у Сиднеју, фудбалски клуб Bossy Liverpool, који ове године обиљежава 30 година рада и спајања људи нашег поријекла кроз спортске и друге друштвене активности, на челу са предсједником господином Касимом Салагићем, организовао је у недјељу Bossy-јев бајрамски фестивал и одушевио посјетиоце свих генерација.

Захтјеван пројекат, који до сада није био понуђен босанскохерцеговачким грађанима у Сиднеју, обиловао је разним забавним активностима за дјецу, али и одрасле, које је, за ову прилику, организатор омогућио бесплатним.

 

Малишани су могли уживати на вртешкама, у покретном циркусу, малој фарми животиња, а ни одрасли нису пропустили да се окушају, уз дјецу, у многобројним такмичењима, попут повлачења конопца и симпатичних утрка. Програм је почео ревијалном фудбалском утакмицом јуниора на стадиону, у склопу великог комплекса на којој је смјештен клуб Bossy, и гдје се одржавају свакодневни тренинзи.

 

Гости овог незаборавног фестивала били су и амбасадор БиХ за Аустралију и Нови Зеланд, господин Кемал Муфтић, почасни конзул БиХ у Сиднеју -у, господин Амир Шахиновић, координатор за вјерске послове Исламске заједнице Бошњака у Аустралији др. Мирсад еф. Калајџић, предсједник Исламске заједнице БиХ у Аустралији господин Санел Бегић, те гошће из политичког милијеа у Аустралији, госпођица Charishma Kaliyanda, чланица парламента Новог Јужног Велса и савјетница др. Betty Green из градске општине Ливерпоол.

Богат и садржајан програм водила је проф. Маида Кулић Вугдалић, директорица Босанске етничке школе, која је истакла важност сарадње и подршке свих бх. организација у окупљањима попут овог фестивала, а затим је најавила домаћина господина Касима Салагића, који је пожелио добродошлицу многобројним посјетиоцима.

 

Након предивних звукова илахије у изведби младог новопридошлог ефендије из БиХ Имрана Бахтановића, скупу се обратио и др. Мирсад еф. Калајџић са прикладном бајрамском честитком, споменувши и ифтаре у природи, које је FC Bossy Liverpool, организовао током цијелог протеклог мјесеца рамазана за дјецу, младе, своје чланове и добронамјернике, подршком предсједника клуба Касима Салагића и предсједника ИЗ Санела Бегића, који су, уз свој хуманитарни рад, и успјешни пословни људи.

 

Програм је наставила вриједна Босанска етничка школа са рецитацијама о Бајраму и БиХ, а након тога је на зеленој површини и незаобилазни КУД Замбак представио наше традиционално коло. Након малог предаха, у којем је дат простор дјеци да се врате игри и слободним активностима, изванредни хор Модра ријека са диригентицом проф. Слађаном Хоџић је одржао мали концерт, а гласовну подршку су им давали расположени чланови заједнице, како женски тако и мушки, који су и сами приступили у редове хора.

 

Послије наступа хора, музички дио су преузели чланови Зизе бенда који окупља чланове цијеле породице у професионалном свирању, уз остале извођаче, Фикрета Коларића и госте из Брисбанеа. Учешће је имала и ауторица Санела Осмић са својом књигом “Лидерство са емотивном интелигенцијом”, као и Удружење жена, које је све почастило изванредним колачима, од чије продаје, као и увијек, сви приходи иду у добротворне сврхе.

 

Током цијелог фестивала у понуди су били босански специјелитети, као и мали кафић на точковима, гдје су се служили кафа и чај, тако да гостима ништа није недостајало. Оно што је најважније истаћи јесте да се љубав и срећа шири међу чистим срцима пуним вјере, а осмијеси на лицима свих присутних говоре ипак понајвише колико је нашој бх. заједници значио овај фестивал, гдје је било мјеста за све.

 

На крају, пожелимо Bossy-ју још пуно успјешних и узбудљивих пројеката у будућности, како на пољу спорта што и јесте њихов заштитни знак и о којима ће се ускоро још више чути, тако и на пољу спајања и упознавања младих људи нашег поријекла, од којих су неки и крунисани браковима. Спорт спаја људе.

 

Преузето са: mojabih.oslobodjenje.ba