Министарство за људска права и избјеглице БиХ и ове је године на 31. Међународном сајму књига одржаном у Сарајеву од 17.04. до 22.04. 2019. године било покровитељ представљања књижевног стваралаштва, издаваштва, стручне и научне литературе аутора и издавача који воде поријекло из Босне и Херцеговине, а живе изван њених граница. Укупно је представљено 25 аутора и издавача из дијаспоре из 12 држава: Словеније, Швајцарске, Холандије, Велике Британије, Њемачке, Шведске, Белгије, Француске, Хрватске, Норвешке, Данске, Луксембурга.

Своја дјела су промовисали сљедећи аутори: Мидхат Ајановић, Милена Рудеж, Исмет Бекрић, Јасна Шамић, Дина Мехмедбеговић, Изет Муратспахић, Емина Чабаравдић Камбер, Бисера Суљић Бошкаило, Сафета Осмичић, Златко Лукић, Бранко Томић, Везув Башић, Рената Караџић, Фаиз Софтић, Денис Џелић, Месуд Пролић, Нада Голић, Хазета Салиховић Хамзић, Смаил Јонуз, Мидхат Медић.

Представљене су и издавачке куће из дијаспоре:  ИК „Босанска ријеч“ Тузла – Вупертал и ИК Уна Гетеборг, те издаваштво организација у дијаспори: Савез Бањалучана Шведске, Бошњачки културни савез Словенија, Културно друштво Бошњака Хрватске „Препород“ и Савез бх. допунских школа у Њемачкој.

Штанд Министарства за људска права и избјеглице БиХ у Центру Скендерија био је изузетно добро посјећен током читавог периода одржавања Сајма. Аутори и издавачи, који својим дјеловањем у иностранству дају велики допринос промовисању бх. културе у свијету, захвалили су Министарству  на подршци у реализацији ове врсте културне сарадње са дијаспором и нагласили потребу за наставком овог обострано корисног пројекта.

Овогодишње сајамске награде додијељене су за категорије:  умјетност и архитектура, уредништво, најбоље обликовање књиге, илустрацију књиге, најбољи издавачки подухват године, најбољу промоцију дјела на сајму и најбољи уџбеник за високо образовање те за науку (друштвене и природне науке).

Са задовољством смо примили вијест да су два аутора из исљеништва добила сајамску награду и то:

Милена Рудеж из Данске са двоје колега Данаца  Thorvald Berthelsen i Jane Kabel за уредништво двојезичне Антологије босанскохерцеговачке поезије „NY LYRIK FRA BOSNIEN-HERCEGOVINA“ издавачке куће Det Poetiske Bureaus Forlag из Копенхагена.

Мидхат Ајановић из Шведске за категорију умјетност и архитектура за књигу ФИЛМ И СТРИП.

Више фотографија са промоције учесника из дијаспре на 31. Међународном сајму књига можете погледати на фб страници:

https://www.facebook.com/dijaspora.mhrr.gov.ba/