”Округли сто о очувању језика, културе и идентитета у исељеништву и повећаном учешћу исељеништва у развоју политика у БиХ” организовали су Министарство за људска права и избјеглице БиХ  и Групација Наша перспектива дана 17.4.2019. године у хотелу Босниа у Сарајеву.

Скупу је присуствовало 35 учесника међу којима је било 16 представника допунских школа – наставника матерњег језика, представника организација из дијаспоре из 5 земаља (Аустрија, Њемачка, Словенија, Шведска, Велика Британија), представници институција у БиХ надлежних за сарадњу са исељеништвом и допунско образовање: Министарство за људска права и избјеглице БиХ, Министарство цивилних послова БиХ и Министарство вањских послова БиХ, као и представници ентитетских и кантоналних институција и Брчко дистрика БиХ из области образовања и културе, те представници Групације Наша перспектива.

Округли сто организован је с циљем доприноса представника исељеништва развоју Оквирне стратегије сарадње са исељеништвом с фокусом на очувању језика, културе и идентитета у исељеништву, потребама и  изазовима, те препорукама Европске комисије везаним за ову област.

У првом дијелу Округлог стола представљене су активности на унапређењу допунског образовања, искуства и модели учења матерњег језика у исељеништву, док је други дио био посвећен учешћу исљеништва у развоју политика.

 Представници из исељеништва су исказали своје задовољство на прилици која им је пружена да изнесу предстваницима институција БиХ своје активности које проводе у допунским школама, учењу матерњег језика као и потешкоћама са којима се сусрећу.

Изражено је обострано задовољство оваквом врстом скупа те договорено да се слични скупови организују у будућности. На округлом столу донесени су закључци које ће реалзовати институције у БиХ као и представници из исељеништва.