Сарајка Емина Пашић већ 25 година живи у Шведској, ради у  Агенцији за енергетику као виша савјетница за област енергетике и климатских промјена и представља Шведску у Међународној енергетској агенцији (IEA).

Када је Министарство за људска права и избјеглице Босне  и Херцеговине почетком године објавило јавни позив стручњацима за пренос знања из исељеништва у институције/јавне установе/академски сектор, у оквиру пројекта Дијаспора за развој, пројекта Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и Владе Швајцарске у партнерству са UNDP и IОМ, Емина Пашић се међу првим пријавила и понудила своју експертизу из области енергетике и климатских промјена. За њену експертизу заинтересовало се Федерално министарство околиша и туризма, те је крајем јула ове године почео њен троседмични ангажман у овом министарству.

„Одушевљена сам овим пројектом и позитивно изненађена да постоје институције у Босни и Херцеговини  које су заинтересоване за пренос знања стручњака из дијаспоре. Ту, прије свега, мислим на Минстарство за људска права и избјеглице, које нам је омогућило, путем пројекта Дијаспора за развој, да својим знањем и искуством помогнемо својој домовини Босни и Херцеговини“, рекла је Емина Пашић током састанка у Министарству за људска права и избјеглице – Сектору за исељеништво и додала да о  свом ангажману у Федералном министарству оклиша и туризма има само ријечи хвале.

„Овај ангажман ми је помогао да видим како функционишу  институције у Босни и Херцеговини. Овдје сам имала прилику да сарађујеми са ангажованим, амбициозним и посвећеним особама и када то видите, онда вам улијева наду да су свјетски стандарди у области енергетике и климатских промјена итекако примјењиви у Босни и Херцеговини. Без обзира на то што сам јако ангажована у Шведској, сваки пут ћу се одазвати позиву из моје домовине да помогнем својим знањем и искуством  у области енергетике и климатских промјена, које су гореће питање у свијету, а посебно у усклађивању легислативе у Босни и Херцеговини с директивама Европске уније“, рекла је Емина Пашић и додала да би вољела да што већи број стручњака из дијаспоре буде укључен у пренос знања у Босну и Херцеговину.

Према њеним ријечима, исељеништво из Босне и Херцеговине је на другом мјесту према интеграцији у шведско друштво, одмах иза финске дијаспоре.

„Имамо јако активне предузетнике, како оне који имају своје компаније, тако и оне који раде у великим шведским компанијама. Такође, велики број наших професора ради на универзитетима широм Шведске. Доста наших људи је политички активно, прилично добро смо организовани у различитим удружењима, путем којих лакше међусобно комуницирамо, али и успостављамо сарадњу са институцијама, организацијама и појединцима у Босни и Херцеговини“, рекла је Емина Пашић.

Неизбјежно се намеће питање колико су млади у исељеништву уопштено заинтересовани за Босну и Херцеговину.

„Ако говоримо уопштено, млади воле да дођу у Босну и Херцеговину, проведу овдје годишњи одмор. Када моју дјецу питам шта им свиђа у Босни и Херецговини кажу: храна и хумор, али сви заједно морамо уложити додатни напор да младима из дијаспоре пружимо пуно више од ‘хране и хумора’. Морамо да им отворимо простор да презентују своја знања овдје, да уклонимо препреке за њихов ангажман, да подстичемо организације младих у Босни и Херцеговини и дијаспори да сарађују“, рекла је Емина Пашић.

Као примјер, Емина Пашић је навела да, као менторица у Bosnia and Herzegovina Futures Foundation, настоји дати подршку студенатима у Босни и Херцеговини да својим знањем и компетенцијама могу да парирају домаћим, али и међународним стручњацима.

Емина Пашић је сигурно само једна међу великим бројем особа која жели и може да мијења слику о Босни и Херцеговини у исељеништву и обратно.