Бизнис центар бх. дијаспоре и Општина Бреза су одржали тренинг обуку “Дијаспорске инвестиције и локална заједница”, чији је циљ развој алата комуникације и унапређења приступа једница локалне самоуправе у привлачењу улагања босанскохерцеговачког исељеништва. Општина Бреза има значајну дијаспору у Њемачкој и Аустрији, али и у другим земљама широм свијета, те је она препозната као изузетан потенцијал за ову малу опћину.

“Желимо се захвалити начелнику Ведаду Јусићу, као и цијелом тиму који чине Елдина Дервишевић, Амела Омерхоџић, Кенан Кадрић и Нермин Ћосић, а који су показали да постоји добра воља и спремност да се сарађује са дијаспором и да се привуку нови инвеститори у Брезу. Имамо овдје већ неколико успјешних прича озбиљних страних и домаћих улагања, овај град је изузетно добро повезан аутопутем са кључним средиштима, сада када видимо да и општинске структуре показују велику посвећеност раду на стварању нових радних мјеста и улагањима – вјерујем да је права прилика да их повежемо са дијаспором”, поручио је Армин Алијагић, руководилац Бизнис центра бх. дијаспоре.

УСАИД Пројекат “Диаспора Инвест” је до сада у Мрежу партнерских заједница укључио 15 општиина и градова широм земље, а кроз посљедњи позив у програме обуке и сарадње је укључено 9 нових заједница, међу којима је и Бреза.

“Изузетно је важно да разговарамо о томе шта повратак и шта дијаспора значи за развој локалне заједнице. Примјери други општина и градова показују да је могуће направити искорак, све креће од мапирања и тог кључног питања ‘гдје су нам људи’, а онда размишљамо шта јединица локалне самоуправе може учинити за њих. Бројна су ту питања, некада је довољно се само јавити нашим људима вани, искомуницирати промјену и унапређење праксе сарадње и охрабрења улагања. Представили смо програм техничке подршке предузећима, активности рада са агентима за продају и извоз на страна тржишта, организацију пословних пракси за младе из дијаспоре. Из свих тих активности имамо научене лекције које Општина Бреза може примијенити и надам се да им је овај тренинг користио у осмишљавању активности за будућност”, закључио је Недим Јахић, један од предавача и официр за комуникације при УСАИД пројекту “Диаспора Инвест”.

Преузето: diasporainvest.ba