Десети конгрес Свјетског савеза дијаспоре Босне и Херцеговине одржан је 03. Јула, а учесницима на Конгресу обратили су се: Жељко Комшић, члан Предсједништва БиХ, Хасан Шеховић, предсједник Свјетског савеза дијаспоре БиХ (ССДБиХ), др. Џевад Махмутовић, замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ и Ернадина Бајровић, вицегувернер Централне банке БиХ.

Жељко Комшић, члан Предсједништва БиХ, у свом обраћању казао је да бх. дијаспора представља нашу државу у цијелом свијету. “Ви сте наши најбољи амбасадори. Ваши ставови о тренутном стању у БиХ далеко се чују и утичу на креирање јавног мнијења држава у којима сада живите. Стога је важно пренијети им праву поруку, а то је да је БиХ држава која има своју хисторију, културно насљеђе, традицију и обичаје које његујемо вијековима, као и будућност” – истакао је Комшић.

Хасан Шеховић, предсједник ССДБиХ, поздравио је све присутне те нагласио да је Свјетски савез дијаспоре БиХ најорганизованији облик удруживања грађана Босне и Херцеговине у свијету. “Као што знате, преко два милиона наших грађана тренутно живи изван градница БиХ у преко 60 земаља свијета. То је наравно велики губитак за нашу домовину, али такођер, послије оволико времена, један велики потенцијал, снага коју треба искористити у развојним процесима у БиХ. Данас су наши Босанци и Херцеговци, истакнути појединци, пословни људи, научници, спортисти, умјетници студенти, у најјачим су компанијама, међународним корпорацијама, на најистакнутијим мјестима”.

Шеховић сматра да се треба омогућити да се дијаспора активно укључи у развојне инвестиционе процесе у БиХ. За то је потребна, прије свега, једна комплексна стратегија која ће се примјењивати на свим нивоима власти институција, а посебно у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ који су непосредна спона и контакт са дијаспором у БиХ.

На 10. Конгресу било је пријављено преко 70 делегата из 17 држава свијета, а одржала су се и два округла стола.

Први округли сто везан је за жене БиХ и жене дијаспоре. У разним мултикомпанијама свијета, на универзитетима и институцијама у цијелом свијету, присутне су наше Босанке и Херцеговке које су на разноразне начине од рата па до данас, напустиле своју домовину али нису се предавале и заједно са нашим Босанцима и Херцеговцима су освјетлали образ БиХ. Само у скандинавским земљама је преко 30 посто наше дијаспоре са високим образовањем. Други округли сто данас је посвећен младима БиХ и младима у дијаспори. Већина наших младих се родила у разноразним државама, али нису се дали асимилирати, него су се окренули према домовини БиХ, прикључили се Свјетском савезу дијаспоре БиХ, основали своју органзацију и као такви, данас дјелују у више земаља свијета – нагласио је Шеховић.

Др. Џевад Махмутовић, замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ упутио је честитке за одржавање 10. конгреса Свјетског савеза дијаспоре БиХ. “Чињеница да сте се окупили и у оваквом онлине формату, да желите да одржите континуитет свог рада, говори о вашој устрајности и жељи да останете у вези да домовином и да унаприједите те везе. Прије скоро двије деценије у Сарајеву сте реализовали властиту иницијативу и основали Свјетски савез дијаспоре БиХ, а таквом активношћу ово је била једна од првих организација која је схватила важност организовања и повезивања дијаспоре БиХ са својом домовином. Оснивањем овог савеза, на врло озбиљан начин сте казали БиХ да и ван њених граница постоје грађани и њена дјеца на које може да рачуна, а и о којима треба да води рачуна. Од тада до данас, пратећи све оно што се дешава у својој земљи, у својој домовини сте безброј пита показали несебичан алтруизам и интересовање, а као замјеник министра за људска права и избјеглице у чији ресор спада и сарадња са дијаспором, могу да вам се захвалим и одам признање за ваш рад и залагање за нашу Босну и Херцеговину” – казао је др. Махмутовић.

Ернадина Бајровић, вицегувернерка Централне банке БиХ, истакла је задовољство што учествује у Конгресу, те је нагласила да ово није први пут будући да Централна банка има изузетну сарадњу са Свјетским савезом дијаспоре БиХ. “Централна банка БиХ користи сваку могућу прилику да укаже на значај дијаспоре за унапријеђење економског амбијента Босне и Херцеговине, и не само да пратимо стално статистичке показатеље који говоре о томе, него прије свега, ми осигуравамо наш законски мандат, дефинисан законом наше циљеве, а то је стабилност домаће валуте”.

Бајровић је подсјетила да је пандемија је оставила значајне посљедице по економију, па тако и на на дознаке из иностранства, дознаке и приливи новчаних трансфера из иностранства у 2020. години пали су за пола милијарде КМ у односу на 2019. годину – нагласила је Бајровић.

Колико су дознаке важне за финансирање система у земљи  говоре подаци да чак и са тим падом од пола милијарде, дознаке у 2020. износиле су 3 милијарде и 879 милиона КМ, док су директне стране инвестиције биле 600 милиона. “Одрживост тих дознака је нешто што морамо радити и градити у будућности, дијаспора мора имати значајнију улогу у инвестирању у БиХ, у развоју економије, у стратешким капиталним пројектима” – казала је, између осталог, Ернадина Бајровић, вицегувернер Централне банке БиХ.

На Конгресу је одата и дужна почаст људским громадама – Кемалу Баjсаку и Јовану Дивјаку.

Извор: hayat.ba