Донедавни члан Управног одбора, господин Тарик Капић, системом ротације, на мјесту предсједника Управног одбора и-дијаспоре замијенио је уваженог члана нашег тима, и тренутног члана Управног одбора, господина Едина Дацића. На новој функцији, господин Капић провест ће наредне двије године.

Биографија

Иако поријеклом из Бугојна, господин Тарик Капић рођен је у босанскохерцеговачком граду Зеница. Као и многи Босанци и Херцеговци, у октобру 1993. године, са појединим члановима своје породице, избјегао је у Швицарску, у којој и данас живи и ради. У тој земљи завршио је два факултета, те је данас поносни власник титула дипломираног инжињера телекомуникација, али и правних наука. Но, у свијету је најпознатији под титулом заступника интелектуалног власништва. Овим заштићеним занимањем, у цијелој Европи, бави се мање од 10.000 особа.

Врло отворено говори о “швицарском либерализму” који му је и дозволио да буде оно што суштински јесте. “У овој чудесној држави нити у једном моменту не морате бити у потпуности Швицарац. Много је мање заступљен притисак на странце него у другим европским, мононационалним, државама. Све наведено огледа се, нпр., у чињеници да се ни на који начин засигурно нећете осјећати мање важним уколико се у необавезном говору служите матерњим језиком. Интеграција и асимилација у овој земљи протичу у заиста позитивном смијеру, те ће се ријетко који Босанац или Херцеговац суочити са губитком свог националног идентитета”, тврди, између осталог, господин Капић.

Ожењен је и отац је једног дјетета.

Снажна вјера у и-дијаспору

Итекако задовољан напретком и-дијаспоре, и и-платформе као онлине платформе, господин Капић не крије задовољство досадашњим резултатима. Као један од битнијих наводи све већу препознатљивост и-дијаспоре у бројним европским земљама. “Потреба за и-дијаспором расте из дана у дан. Све више дијаспорских организација окреће се нама, свакодневно учествујемо у све већем броју пројеката, постајемо препознатљиви у босанскохерцеговачким медијима, проширујемо нашу мрежу, те, у коначници, исказујемо невјероватан потенцијал”, додаје господин Капић.

Иако смо се, у протеклим годинама, суочавали с бројним изазовима, сматра да је чињеница да је и-дијаспора постала организацијом сваког човјека у Босни и Херцеговини, али и ван њених граница, неовисно о националној припадности, један од већих успјеха нашег тима. “Није у питању нити бошњачки, нити хрватски нити српски пројекат. Ово је пројекат свих нас који волимо и осјећамо Босну и Херцеговину, ма гдје се налазили”, закључује господин Капић.

У фокусу будућег рада упосленика и чланова и-дијаспоре јесте отварање филијале у Босни и Херцеговини, под називом “и-дијаспора Б&Х”, која ће свакако бити регистрирана као правно лице и која ће учествовати у пројектима који нису у нужној корелацији са пројектима и-дијаспоре у Швицарској. У међувремену, настављамо са радом на имплементацији пројекта “5 million friends of Б&Х”, који и-дијаспора спроводи у сарадњи са нашим стратешким партнером, Фондацијом “”La Terra Nostra”.

Преузето: i-platform.ch