Замјеница предсједавајућег Вијећа министара и министарка вањских послова Босне и Херцеговине др. Бисера Турковић у Бечу је одржала састанак са министарком правде Републике Аустрије Алмом Задић, на којем су разговарале о држављанствима бх. грађана, мигрантској кризи и владавини права.

У Аустрији живи око 170.000 грађана бх. поријекла, а сваке године велики број људи се одриче бх. пасоша како би добио аустријско држављанство, јер не постоји могућност двојног држављанства. На састанку са министарком Задић, министарка Турковић је истакла важност овог питања због очувања веза са домовином, али и због компликација када су у питању имовина, насљедство и порези. Додала је да сматра да и друге државе бивше Југославије дијеле исто мишљење.

– Сматрамо да је крајње вријеме да зауставимо један лош тренд. Истовремено, ми као држава која тежи ка чланству у ЕУ морамо рачунати и на ту врсту мобилности и кретања радне снаге, те мислимо да је добро да имамо споразум о двојном држављанству који би регулисао то питање – појаснила је Турковић.

Према званичним подацима, сваке године више од двије хиљаде људи се испише из бх. држављанства, највише због пасоша Аустрије и Њемачке. До сада се више од 80.000 Босанаца и Херцеговаца одлучило на такав корак.

Турковић истиче да је за БиХ важно да људи који одлазе радити у Европску унију остану трајно везани за Босну и Херцеговину и задрже своје држављанство.

– Хиљаде младих и успјешних људи широм свијета раде и конкуршу на свјетском тржишту, ми не можемо зауставити корпорације да дају прилику младима и способнима да остваре своју позицију, али оно што можемо јесте да им омогућимо да сачувају бх. пасош и везу с домовином – навела је Турковић.

Министарка Турковић је разговарала и о тренутној тешкој ситуацији у нашој земљи, која је погођена великим приливом миграната, те додала да је Босни и Херцеговини потребна помоћ са поступањем у оваквим ситуацијама.

Министарке су разговарале и о владавини права, односно о могућностима и рјешењима који би помогли локалним институцијама у БиХ да пооштре правила, када је у питању борба против корупције и криминала.