Пандемија КОВИД-19 навела је организаторе овогодишњег “Connecta”, конференције која се традиционално одржава у Мостару у ИНТЕРА Технолошком парку Мостар, да овог пута заинтересоване учеснике и учеснице окупи онлајн путем.

Преко 350 пријављених нареднх дана ће се повезивати онлајн путем, а све је то реализовано захваљујући подршци ХТ Еронета, European Enterprise Network, УСАИД Пројекта “Диаспора Инвест”, ГИЗ-а те регионалних и локалних привредних комора из земље и окружења.

Конференцију су отворили Ведран Шимуновић (INTERA Technology Park), Карин Рау (водитељица ГИЗ-овог пројекта “Иновација и дигитализација у малим и средњим предузећима у БиХ”) Томислав Рук (извршини директорз маркетинг, продају и корисничку подршку – Еронет) и Амбасадор САД-а Ерик Нелсон. Том приликом, амбасадор Нелсон је послао снажну поруку инвеститорима из дијаспоре.

“Ово је велики пословни догађај и значајна прилика за чланове дијаспоре БиХ да се повежу са талентом и компанијама у земљи. То је догађај који са задовољством промовишем и уживам учествовати у њему. Ове врсте повезивања ми у Амбасади САД-а видимо као важне за будућност БиХ”, казао је у свом видео обраћању Нелсон.

“За моје вријеме боравка у БиХ, схватио сам да је дијаспора једна од највећих снага ове земље. Наравно, највећа снага једне земље је талент својих људи. Увијек ме импресионира када видимо развој таленат људи када напусте земљу, и оду у земље са снажном владавином права, у Аустралију, Европу и Америку. Са преко 2 милиона грађана БиХ у дијаспори, ви сте невјероватна сила, у односу на 3.5 милиона људи који живе у земљи. Видимо снагу дијаспоре у макроекономском смислу кроз учешће њихових дознака у износу до 13% БДП-а које се враћају назад”, поручио је Нелсон.

“Мислимо да постоји још много више што дијаспора може урадити да помогне БиХ да напредује, према сигурнијој и просперитетној будућности, не само кроз дознаке, већ кроз стварне инвестиције, инвестиције у идеје, инвестиције у менторинг, охрабрење предводнике у подузетништву, та врста раста економије у БиХ је толико важна на њеном путу у будућност. Подржавамо то настојање директно кроз УСАИД Диаспора Инвест програм. Диаспора Инвест је помогао бројним члановима дијаспоре да се врате у земљу, покрену послове, створе послове за близу 300 људи до данас. Можете бити предводници, и прави модели, за Босанце, младе и старе, да прате ваш пут ка креирању нових послова. То је нешто што ми у Амбасади САД-а подржавамо директно кроз Диаспора Инвест. Диаспора Инвест подржава данашњу конференцију, надам се да ће бити продуктивна, за многе од Вас да се повежете, подузетници, и бизниси”, додао је Нелсон.

Конференција се наставила са презентацијом Армина Алијагића, сада већ ветераном тематике покретања дијаспорских инвестиција у земљи, који се осврнуо на различите добре праксе у другим земљама, али и позитивне локалне приче на којима је радио кроз Бизнис центар бх. дијаспоре. О постигнутим резултатима и подршци УСАИД Пројекта “Диаспора Инвест” преко 100 компанија покренутих дијаспорским инвестицијама, говорио је руководилац Пројекта Сањин Арифагић.

Након његове презентације, услиједила је панел дискусија “Останак у иностранству или повратак у родни крај?” са Мурисом Обарчанином, Вернисом Рејхан Ићиндић, Сандром Слијепичевићем, Марином Мамузом, а затим и одвојени интервјуи са Аидом Ибричевић и Сањом Савић.

Конференција је окупила бројне предузетнике, а наставак ‘дијаспорског љета’ чека нас већ у Сарајеву са конференцијом “Reconnect” 13. аугуста, а затим 27. аугуста у Требињу на Бизнис форуму бх. дијаспоре. Већи дио активности и на овим конференцијама ће се реализовати онлајн путем.