Дан независности Босне и Херцеговине прослављен је на престижном Лајола Универзитету у Чикагу. Омладинска група организовала је догађај којем су присуствовали грађани БиХ који живе и раде у Сједињеним Америчким Државама, генерални конзул БиХ у Чикагу Елвир Ресић, те гости говорници – академик Абдулах Сидран и бивши командант 1. Вишеградске бригаде Ахмет Сејдић.

На почетку програма истакнута је важност очувања језика и традиције, те је представљен и нови пројекат омладинске групе под називом “Воте БиХ 2020”.

Једна од главних тема о којој се разговарало јесте недовољан број бошњачких представника на свим нивоима власти у Републици Српској, а кроз примјере је сликовито приказано право стање повратника у овај босанскохерцеговачки ентитет.

Генерални конзул Ресић се у обраћању присутнима присјетио дешавања 90-тих година, првих дана након референдума, те тако направио увод за бившег команданта Сејдића који је одржао емотиван говор.

Академик Абдулах Сидран говорио је о скромности генерала Сејдића, те изрецитовао пјесму која је написана у Венецији 1993. године, након чега се Сидран вратио у Босну.

Организатори су овом приликом истакли потребу да се бх. заједница у овом дијелу Америке активира више него претходних година, те да се региструју и гласају – како на Општинским изборима у БиХ, тако и на Предсједничким изборима у САД-у.

Поред тога, овај веома важан празник за БиХ обиљежен је и у Босанској допунској школи у Чикагу.

Пред крај програма, присутни у великој сали Лаyола Универзитета имали су прилику премијерно погледати кратки филм назива “Castels”.

Извор: Моја БиХ