У вријеме масовних одлазака из наше земље, а посебно емиграције младих и високо образованих, један мали број босанскохерцеговачких грађанки и грађана се одлучује урадити управо супротно. Посједују двојна држављанства, економску и социјалну сигурност, као и културолошку и образовну интегрисаност у развијеним земљама Западне Европе, САД-а, Аустралије и Канаде. Међутим, напуштају релативну удобност својих живота у дијаспори да би наставили живјети и радити у Босни и Херцеговини.

Ова мала скупина храбрих људи и њихови путеви реинтеграције у босанскохерцеговачко друштво су тема научног истраживања др. сц. Аиде Ибричевић. У свом предавању, насловљеном “Пут којим се рјеђе иде: Повратна дијаспорска миграција у Босну и Херцеговину – мотивација, препреке, стратегије и одрживост,” одржаном на Институту за истраживање мира и конфликта у Бону, Њемачка (Bonn International Conversion Center), Ибричевић је представила резултате своје студије. У свом излагању дискутовала је процес доношења, прије свега емотивно мотивисане одлуке о повратку, вођене факторима као што су одржавање снажних породичних веза, ентузијазам доприноса бољитку босанскохерцеговачком друштва, те „постматеријалистички“ лични системи вредновања.

Иако емотивно мотивисан, налази да је минимум економске сигурности предуслов без којег се не може разматрати могућност повратка. Учесници у студији наводе корупцију, непотизам и друге форме неетичног пословања као неке од највећих препрека на које наилазе, а на њих одговарају инсистирањем на примјени закона и успостављањем сигурног пословног амбијента за све. Без обзира на објективне потешкоће које са собом неминовно носи ова врста повратне миграције, већина учесника у студији изражава срећу и задовољство, те свој пројекат повратка у домовину сматра личним и пословним успјехом.

Аида Ибричевић је политичко-економска истраживачица и публицисткиња, која живи и ради у Сарајеву. Додипломске студије из економије је завршила на Миддлебурy Цоллеге-у у САД-у. Магистрирала је на Одсјеку за економију на Централноевропском универзитету у Будимпешти, Мађарска, те докторирала на политичким наукама Истанбул Билги Универзитета у Турској.

Њен научно-истраживачки рад се фокусира на добровољну повратну миграцију, реинтеграцију, транснационализам, дијаспорске студије и политике сарадње са дијаспором, са посебним интересовањем за трансфер знања из исељеништва.

Рад који је представила је саставни дио њене докторске дисертације “Тражење осјећаја дома и припадности: Квалитативна студија „емотивне димензије држављанства“ повратника из босанскохерцеговачке дијаспоре.“ За више информација о овој студији, ауторица се може контактирати на: ibricevic@gmail.com.