Проф. др. Ервин Сејдић, ванредни професор за електротехнику и компјутерско инжењерство на Swanson School of Engineering  Univerziteta u  Питсбургу, добитник престижних свјетских награда и признања међу којима  и “Предсједничке награде за младе научнике и инжењере” од предсједника САД-а Барака Обаме 2016.године, био је гостујући професор на Фармацеутском факултету Универзитета у Сарајеву у оквиру пројекта „Дијаспора за развој“ (Д4Д) – што је пројекат Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и Владе Швицарске, у партнерству са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) и Међународном организацијом за миграције (ИОМ).

Проф. Сејдић је одржао предавања студентима Фармацеутског факултета на тему Вјештачка интелигенција у фармацији, као и предавања у Ректорату Универзитета у Сарајеву на тему Инжењерске технике за побољшање функција гутања и ходања код људи.

Његова револуционарна истраживања донијела су му  међународни углед  у овој области, као и више  од 7,4 милиона долара за финансирање истраживања. Истраживања се баве поремећајем гутања а започео их је 2008.године. Његова истраживачка лабораторија је водећа у свијету у овој области а такође је и јединствена јер је директно повезана са пацјентима. Проф. Сејдић спаја наизглед неспојиве области – инжењеринг и медицину – чиме са својим колегама рјешава стварне клиничке проблеме. Заједно са колегама истраживачима с Универзитета у  Питсбургу изумио је и уређај који на основу даха може открити марихуану у људском организму слично уређају за алкотест.

Поредећи професорски рад у високом образовању у БиХ и САД, проф. Сејдић каже да постоји велика разлика. БиХ универзитети прате европски модел универзитета гдје су професори финансирани из државног буџета. На универзитетима у Сјеверној Америци – Канади и САД – професор је запослен на универзитету да привређује. Ја у својој лабораторији морам обезбиједити финансијска средства као и сваком другом приватном предузећу, каже Сејдић, ако желим имати студенте, морам обезбиједити средства да их платим, ако желим већу лабораторију морам обезбиједити средства за то. На тај начин смо понукани да се бавимо пословним дијелом истраживања. Дакле, професори у Европи, укључујући и БиХ, су више академски а професори у САД више пословно оријентисани.

Прије овог преноса знања проф. Сејдић је имао неколико безуспјешних покушаја успоставе сарадње са БиХ. Овај пут, захваљујући великом интересу и заједничким циљевима колега на Фармацеутском факултету,  нада се да ће бити другачије и да ће уз помоћ других институција бити успостављена дугорочна сарадња између Универзитета у Питсбургу на коме ради и Универзитета у Сарајеву. У том смислу, проф. Сејдић каже да ће бити амбасадор Фармацеутског факултета у САД.

Сејдић је рођен у Градачцу, а избјеглички пут га је одвео у Канаду а потом  у САД. Школовао се у више држава, дио основне школе је завршио у БиХ, Хрватској и Мађарској, дио средње школе у Мађарској и Канади, а универзитет и докторат у Канади, прву специјализацију у Канади, другу у Америци, на Харварду.

Већина његовог рада је посвећена биомедицинском инжињерингу, као и мултидисциплинарним примјенама теорије електротехнике у разним сферама живота. Објавио је преко 150 научних радова и неколико књига. До сада је одшколовао више од 20 постдипломских магистарских и докторских кандидата.